Preguntes freqüents

From Donate
Revision as of 15:35, 9 January 2023 by TGorski2 (WMF) (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Preguntes freqüents

En aquesta pàgina es mostren les preguntes més freqüents sobre la Wikimedia Foundation. Pots trobar altres preguntes a la secció Respostes. Si no trobes la resposta a la teva pregunta a cap de les dues seccions, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

En què consisteix la Viquipèdia?

Wikipedia és un conjunt de coneixements en línia, escrits per editors voluntaris d’arreu del món. És una creació col·laborativa creada el 2001: qualsevol persona la pot editar en qualsevol moment. Els editors col·laboren escrivint sobre pràcticament qualsevol tema, des de la història antiga, a la ciència o les arts. La Viquipèdia està disponible en centenars d'idiomes i té més de 45 milions d'articles. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre, independent, i que es manté gràcies a persones quotidianes com tu. No necessites cap aprovació ni qualificacions especials per a editar.

Com s’aconsegueix que la Viquipèdia sigui fiable i neutral?

Els editors voluntaris de la Viquipèdia fan referència a publicacions fiables que avalen tot allò que s’hi recull, de manera que els lectors poden verificar els fets directament de la font. Per tal que els continguts romanguin a la Viquipèdia, aquests s’han d’escriure des d'un punt de vista neutral i s’han de poder demostrar amb fonts fiables. Els editors poden utilitzar també mecanismes com bots i eines de control per tal de revisar regularment les edicions realitzades a la Viquipèdia. Gràcies a tots aquests esforços, aconseguim que la Viquipèdia sigui fiable i neutral. La Viquipèdia es basa en un model obert, de manera que el seu contingut està en constant evolució, creix i millora amb el temps. També pots seguir els debats relacionats amb les modificacions que s’hi fan. Lamentablement, de tant en tant, pot ser que els articles de la Viquipèdia pateixin algun tipus de vandalisme. No obstant això, la gran majoria dels editors hi contribueixen de bona fe. La majoria del vandalisme al lloc web s'elimina ràpidament, sovint en tan sols segons.

Què es la Wikimedia Foundation?

La Wikimedia Foundation és una organització sense ànim de lucre que dona suport a la Viquipèdia, als altres llocs web de coneixement gratuït de Wikimedia i el seu objectiu és facilitar el coneixement gratuït per a tothom. Ho aconseguim gràcies a que els llocs web de Wikimedia són ràpids, segurs i estan disponibles per a tothom; defensant la Viquipèdia i els nostres editors voluntaris davant accions legals; creant noves funcions i eines perquè sigui fàcil llegir, editar i compartir coneixements des dels llocs webs de Wikimedia; i recolzant a les comunitats d’editors que contribueixen a la Viquipèdia i als llocs web de la Wikimedia. Així mateix, ajudem a aportar nous coneixements en línia, a reduir les barreres per accedir-hi i a fer que sigui més fàcil per a tothom compartir el que sap.

La Wikimedia Foundation és una organització sense ànim de lucre exempta d’impostos, de conformitat amb la disposició 501(c)(3) de la llei d’impostos federals estatunidenca, amb seu a San Francisco, Califòrnia, EE. UU.

Quins són la resta de projectes de coneixement gratuït de la Wikimedia que recolzeu?

A més de la Viquipèdia, la Wikimedia Foundation recolza diversos projectes de coneixement gratuït, entre els quals:


  • Wikimedia Commons – un repositori d'imatges, vídeo i arxius multimèdia amb llicència lliure.
  • Wiktionary – un diccionari multilingüe gratuït.
  • Wikiquote – una recopilació de cites cèlebres i obres creatives.
  • Wikibooks – una col·lecció de llibres que inclou textos comentats, guies didàctiques, llibres de text i molt més.
  • Wikisource – una col·lecció de textos de fonts primàries i les seves traduccions.
  • Wikispecies – un directori d’espècies d’éssers vius, que inclou animals, plantes, fongs, bacteris, arqueobacteris, protists i d’altres formes de vida.
  • Wikinews – una font de notícies col·laborativa, on tothom hi pot contribuir amb informació sobre esdeveniments d’arreu del món.
  • Wikiversity – un repositori educatiu que abasta tots els nivells d’ensenyament i dedicat a recursos d'aprenentatge, projectes d'aprenentatge i recerca.
  • Wikidata – una base de dades multilingüe i que funciona de manera col·laborativa, que recopila dades estructurades basades en la informació recollida en els projectes de la Wikimedia.
  • Wikivoyage – una guia turística de llocs d’arreu del món.
  • MediaWiki – un programari lliure utilitzat per tots els llocs web de la Wikimedia.

Està la Viquipèdia o la Wikimedia Foundation vinculada a WikiLeaks?

La Viquipèdia i la Wikimedia Foundation no tenen res a veure amb WikiLeaks. Encara que tots dos utilitzen el terme “wiki” al seu nom, són projectes totalment independents i sense vinculació de cap tipus.

Com es finança la Wikimedia Foundation?

La Wikimedia Foundation es finança principalment gràcies a donations de milions de persones d’arreu del món. La donació mitjana és de gairebé 13 euros i apreciem que tantes persones reconeguin el valor de la Viquipèdia i vulguin assegurar el seu futur. També rebem donacions a través de subvencions i regals (per a més informació, consulta la nostra pàgina de benefactors). Una petita part dels ingressos també s’obtenen a través dels serveis operats per Wikimedia Enterprise (més informació).

La Wikimedia Foundation està exempta d’impostos, de conformitat amb la disposició 501(c)(3) de la llei d’impostos federals estatunidenca. Les donacions rebudes des d'altres països també són deduïbles (per a més informació, consulta deduccions fiscals. Si vols saber més sobre com fer una donació a través de targeta de crèdit o de dèbit, PayPal, Amazon o d’altres mètodes, consulta la pàgina Com fer un donatiu. Si tens alguna pregunta, posa’t en contacte amb nosaltres a donate@wikimedia.org.[1]

Per què hauria de donar els meus diners i a on van a parar?

Durant els últims vint anys, la Viquipèdia s'ha convertit en una font fiable d'informació en què milions de persones confien a diari. Amb més de 6700 d’accessos a la pàgina per segon i més de 350 edicions per minut, la Viquipèdia és un dels deu principals llocs web al món i l'únic gestionat per una organització sense ànim de lucre: la Wikimedia Foundation.

A diferència d'altres llocs web principals, la Viquipèdia no es finança a través de publicitat, ni tampoc depèn de la venda de les dades dels usuaris amb finalitat lucrativa. Ans al contrari, la Viquipèdia està finançada pels seus lectors: per les persones que reconeixen el seu valor i que volen seguir recolzant-la en el seu desenvolupament fent donacions, la mitjana de les quals és de gairebé 13 euros. Aquest model financer permet que la Viquipèdia pugui seguir sent neutral, fiable i no tingui interessos comercials.

Tot seguit recollim alguns exemples de com utilitzem les donacions per tal de mantenir la Viquipèdia i el coneixement gratuïts:

  • Proporcionem infraestructura tècnica de primera qualitat per a un lloc web global. Per tal de satisfer les necessitats dels lectors de la Viquipèdia arreu del món, funcionem amb una infraestructura tecnològica internacional comparable als llocs web comercials més importants del món. Això inclou tant els costos d'allotjament com el de mantenir els nostres servidors en funcionament, així com importants treballs d'enginyeria continus per tal de garantir que la Viquipèdia sigui fiable, segura, es carregui amb rapidesa i protegeixi la teva privadesa.
  • Garantim que puguis accedir a la Viquipèdia en tots els idiomes des de qualsevol dispositiu. Les donacions també ens permeten dedicar recursos d'enginyeria per tal de garantir que puguis accedir-hi en l’idioma que prefereixis, des del dispositiu que escullis i sense importar on estiguis d’arreu del món (ja sigui una connexió feta des d’un mòdem telefònic o des d’un telèfon d’última generació). La majoria dels principals llocs web recullen una mitjana d’entre 50-100 idiomes; la Viquipèdia és compatible amb aproximadament 300 idiomes (nombre que augmenta cada any). Si ho desglossem, tenim aproximadament un empleat per a cada quatre milions de lectors mensuals de la Viquipèdia.
  • Recolzem projectes comunitaris per tal d’augmentar l'accés a informació fiable. Col·laborem amb els voluntaris de la Viquipèdia d’arreu del món per tal de recolzar les seves idees i ajudar-los a aportar més coneixement gratuït al món. Cada any, al voltant del 10 % del nostre pressupost es destina específicament a recolzar projectes comunitaris que enriqueixen, fan créixer i milloren el coneixement en la Viquipèdia.
  • Defensem i protegim el coneixement gratuït arreu del món. La política de la Wikimedia Foundation i els esforços jurídics ajuden a garantir que tothom tingui dret a accedir, compartir i crear coneixement, al mateix temps que defensem els nostres voluntaris enfront d’amenaces de represàlies i respectem el nostre compromís amb la llibertat d'expressió i el coneixement lliure. Defensem les llicències gratuïtes i el programari de codi obert, a més de treballar per tal de garantir que les lleis de drets d'autor es creïn i reformin perquè les persones puguin compartir i utilitzar els coneixements d’una forma més àmplia. També lluitem contra la censura i protegim el dret de tothom a aprendre i expressar-se en llibertat. És vital que trobem recolzament per a tot això perquè tots els usuaris d’arreu del món puguin tenir accés als projectes de la Wikimedia.

Des de la Viquipèdia es sol·licita la recaptació de fons amb urgència, malgrat que la Wikimedia Foundation disposa de reserves considerables. Per què es necessita finançament addicional?

Tenim sort de tenir reserves. Aquests fons no són els que utilitzem a diari; només s’hi pot accedir en circumstàncies excepcionals, com ara en una crisi econòmica. La Viquipèdia i els seus projectes són recursos fonamentals dels quals el món depèn en el seu dia a dia. Els nostres fons reservats estan destinats a garantir que puguem seguir sent sostenibles fins i tot si es produís la pitjor de les situacions. El nostre pressupost operatiu i el pla anual es desenvolupen a través d’un procés obert i transparent, subjecte a les opinions dels voluntaris de la Viquipèdia, així com a l'aprovació de la Junta. Els detalls del nostre pressupost i del pla sempre són públics per si es volen consultar.

La remuneració del personal s’inclou en els costos operatius. Podeu explicar com es determina?

A la Wikimedia Foundation, tant a l’enginyeria com en el producte, hi treballen més de 400 persones que gestionen una infraestructura tecnològica que permet aconseguir vint mil milions d’accessos mensuals a la pàgina. En comparació amb la majoria dels principals llocs web, aconseguim molt amb ben poc. A més, disposem d’aproximadament cent persones que treballen en el suport comunitari i en les subvencions; tenim associacions amb organitzacions globals per tal d’aconseguir que el coneixement sigui d’accés gratuït; a més d’una labor jurídica i política que ajuda a defensar la reforma dels drets d'autor, evitar la censura i mantenir la llibertat d’expressió, alhora que garanteix que les polítiques de privadesa i seguretat als països d’arreu del món protegeixin als nostres lectors i editors.

Sabem que els salaris varien segons els països i contractem en mercats molt competitius. Al mateix temps, som una organització sense ànim de lucre. Com a tal, ens esforcem per a ser justos i mirem d’ajustar la desigualtat entre ingressos i inflació mitjançant una remuneració equitativa per a tothom.

Com puc fer una donació?

Hi ha diverses formes per a fer una donació a la Wikimedia Foundation per tal de recolzar la Viquipèdia i el coneixement gratuït. Les més comunes són mitjançant les principals targetes de crèdit o dèbit (VISA, Mastercard, Discover o American Express), utilitzant PayPal, via transferència bancària i a través d'Amazon. Per altres formes de contribuir, inclosos els regals mensuals automàtics, els xecs o els girs postals, així com les deduccions de la nòmina, visita la nostra pàgina Com fer un donatiu. S’accepten la majoria de divises.

Quina és la política de privadesa per a les persones que fan una donació?

Ens comprometem a protegir els drets de privadesa dels nostres col·laboradors i mai vendrem, comercialitzarem ni llogarem la teva informació personal que no sigui pública. Per a més informació, consulta la nostra Política de privadesa per a persones que fan donacions.

Puc desgravar-me les donacions?

Algunes de les donacions a Wikimedia Foundation poden desgravar-se. Per a més informació, visita la pàgina deduccions fiscals.

Quina és la política de reemborsament?

Si per qualsevol motiu desitges que et reemborsem la teva donació, posa’t en contacte amb nosaltres per correu electrònic a donate@wikimedia.org[1], incloent-hi la següent informació:

  • Nom complet de la persona que fa la donació.
  • Data de la donació (totes les sol·licituds de reemborsament han de realitzar-se en un termini de 90 dies després de la donació).
  • L'import donat.
  • El mètode de pagament utilitzat (no incloguis el número de la targeta de crèdit en el correu electrònic).
  • País d'origen.
  • Motiu del reemborsament.

Els reemborsaments es tramitaran el més ràpid possible, però els temps de tramitació poden variar segons el mètode de pagament emprat. Tingues en compte que: alguns mètodes de pagament poden no admetre reemborsaments o requerir que aquests es realitzin mitjançant el mètode de pagament (targeta) utilitzat i et demanin informació addicional per tal de tramitar el reemborsament.

Per què veig bàners de recaptació de fons a la Viquipèdia encara que he fet una donació fa poc?

La publicitat sobre les donacions està dissenyada per mostrar-se als donants amb les galetes del navegador habilitades, i per ocultar els bàners després d’unes quantes vegades o després d’una donació. No obstant això, ocultar-los depèn d’una galeta que col·loquem al navegador. Per tant, els bàners amagats no funcionaran en cas que esborris la memòria cau del navegador, eliminis les galetes o canviïs el navegador o l’equip.

Tens diverses opcions per ocultar els bàners sobre recaptació de fons:

  • Si fas clic sobre la X o sobre el botó Tancar en un bàner, s'ocultarà durant una setmana. També podeu utilizar el botó “Ja he donat” en els bàners. Tingues en compte que això no ho podràs fer al primer bàner que vegis, però sí a la resta de bàners que apareguin.
  • Si tornes a la pàgina de “Gràcies per col·laborar”, es podran tornar a col·locar galetes. En cas que hagis llegit la Viquipèdia en diversos dispositius, visita aquesta pàgina en cadascun d’ells per tal de suprimir els bàners.
  • També pots crear un compte a la Viquipèdia ja que normalment, quan s’inicia sessió amb un compte de la Viquipèdia, els bàners no hi apareixen. Si desitges més informació sobre com crear un compte la trobaràs aquí.

Per què he rebut un correu electrònic de recaptació de fons encara que he fet una donació fa poc?

Si has rebut un correu electrònic de recaptació de fons tot i que hagis fet una donació fa poc, això pot ser generalment per diversos motius:

  • Als nostres registres surt més d'una adreça de correu electrònic amb el teu nom.
  • Has fet la donació just el dia abans de l’enviament que fem dels correus sobre donacions: l’explorador que fem servir per filtrar les últimes donacions no enregistra les donacions realitzades el dia abans de l'enviament del correu.
  • Has fet la donació mitjançant un mètode que triga més en arribar al nostre sistema, com ara un xec o una transferència bancària, o un mètode que rebem de forma agregada (sense la teva adreça de correu electrònic), com ara PayPal Giving Fund, Amazon Smile o Humble Bundle.

Si desitges cancel·lar la subscripció d’un correu electrònic, fes clic al vincle de cancel·lació en la part inferior del correu electrònic de recaptació de fons, o envia una sol·licitud per a donar-te de baixa a donate@wikimedia.org.[1] En general, enviem els correus electrònics de recaptació de fons aproximadament un any després de la teva última donació. En comparació amb altres organitzacions sense ànim de lucre, enviem molt pocs correus electrònics a les persones que fan donacions. Si la donació que has fet és en resposta a un correu electrònic de recaptació de fons, no te n’enviarem més fins passat un any.

Per què no hi ha anuncis a la Viquipèdia?

No considerem la publicitat com una font d'ingressos. No creiem que la publicitat escaigui dins un projecte dedicat al coneixement gratuït, fiable i neutral. Afegir-hi interessos comercials podria posar en perill la fiabilitat de la Viquipèdia com a font d'informació.

No estem en contra de la publicitat en línia, ni tampoc en contra d’aquelles organitzacions que en facin. Només creiem que la publicitat no és adequada per a un projecte dedicat a la formació i al coneixement (i especialment quan ens esforcem per mantenir l'equilibri i la neutralitat).

On puc trobar més informació sobre el finançament?

L’ informe anual de la Wikimedia Foundation inclou l'exercici fiscal anterior. L'informe dona a conèixer algunes de les veus dels centenars de milers de persones que fan possible el moviment Wikimedia.

El Pla anual de la Wikimedia Foundation descriu el nostre pressupost per a l’exercici fiscal actual. Conté un resum dels nostres objectius estratègics com a organització, dades financeres sobre despeses i ingressos, així com explicacions detallades i anàlisis de riscos.

Què és el Wikimedia Endowment?

El Wikimedia Endowment es va crear el 2016 per tal de servir com un fons de custòdia permanent que generés ingressos per a recolzar les operacions i les activitats dels projectes de la Wikimedia a perpetuïtat. Les donacions al Wikimedia Endowment es conserven en un fons independent i s’inverteixen perquè vagin creixent. Per a més informació sobre el Wikimedia Endowment, pots consultar la pàgina wikimediaendowment.org.

Què és Wikimedia Enterprise?

Wikimedia Enterprise és una societat de responsabilitat limitada totalment participada que ofereix serveis per a la reutilització de contingut de tercers, lliurats mitjançant APIs (interfícies de programació d'aplicacions). Ofereix un alt volum i un accés d'alta fiabilitat al contingut de Wikimedia, dissenyat per a les necessitats de les organitzacions comercials, com ara motors de cerca, assistents de veu i startups tecnològiques. Tenir serveis optimitzats per als usuaris comercials pagats per aquests usuaris garanteix que els diners que es donen a la Wikimedia Foundation es destinin directament a serveis de suport per a la nostra comunitat de voluntaris i lectors. Per a més informació sobre Wikimedia Enterprise, pots consultar la pàgina enterprise.wikimedia.org.

Quina diferència hi ha entre la Wikimedia Foundation i les sucursals de Wikimedia?

La Wikimedia Foundation és l'organització sense ànim de lucre que dona suport a la Viquipèdia, als projectes de Wikimedia i a la missió de Wikimedia per oferir lliure coneixement a escala global. L'organització acull la Viquipèdia i els projectes de Wikimedia, crea experiències de programari per llegir, contribuir i compartir contingut de Wikimedia, dona suport a les comunitats de voluntaris i socis que fan possible la Wikimedia i defensa polítiques que permeten que Wikimedia i el lliure coneixement disponible per a tothom prosperin. És per això que la Fundació organitza campanyes internacionals de captació de fons per atendre les necessitats de coneixement a nivell mundial.

Les sucursals de Wikimedia són organitzacions independents i sense ànim de lucre que donen suport i promouen projectes de Wikimedia en una ubicació geogràfica específica. Tot i que la Wikimedia Foundation i les sucursals de la Wikimedia Foundation col·laboren en la nostra missió de lliure coneixement compartit disponible per a tothom, no són una representació legal de la Wikimedia Foundation i cada sucursal funciona de manera independent amb el seu propi personal, consell d'administració i pla d'organització. Algunes sucursals també duen a terme les seves pròpies campanyes de recaptació de fons, i aquestes sovint són deduïbles fiscalment al seu país.

Quins són els plans pel futur de la Wiikimedia? Cap a on va?

A principis del 2017, la Wikimedia Foundation va llançar un debat global per a definir el futur de la Viquipèdia i del moviment Wikimedia de cara a l'any 2030. El vam anomenar Wikimedia 2030. Al llarg de tot el procés ens hem plantejat preguntes com ara, cap a on volem que vagin la Viquipèdia i el moviment Wikimedia? Quines oportunitats i reptes tenim al davant? Quines tendències en tecnologia, educació, informació i accés donaran forma al nostre futur?

Basant-nos en aquest debat i en la nostra recerca, ens estem unint amb un objectiu comú que ens ajudarà a construir un moviment més sostenible, resistent i compromès al qual pugui afegir-s’hi qualsevol persona que comparteixi la nostra visió. Ens adaptarem a les tendències canviants de la tecnologia, per tal de garantir que satisfem les necessitats dels nostres usuaris i continuar proporcionant una informació fiable, transparent i neutral. Convidarem noves veus a afegir-s’hi i ens assegurarem que tothom qui vulgui compartir coneixements a la Viquipèdia i als llocs web de Wikimedia pugui fer-ho. A més, defensarem les polítiques i els valors que han permès que la Viquipèdia i els llocs associats hagin prosperat. Aquesta visió ens demana que siguem audaços i experimentem en el futur, tal i com ho vam fer en el passat, continuem aferrats a la nostra missió d’oferir coneixements gratuïts per a tothom.

Si vols saber més sobre Wikimedia 2030 i la visió del nostre futur, visita 2030.wikimedia.org.

Com puc participar a la Wikimedia?

Gràcies pel teu interès! Hi ha diverses maneres de contribuir, com es detalla a continuació.

  • Pots llegir i utilitzar la Viquipèdia com a font d'informació fiable en més de 300 idiomes.
  • Pots editar la Viquipèdia. Si vols corregir una errada en un article o afegir una citació d’una font de confiança, fes-ho! Aquesta guia és útil per començar a editar per primer cop.
  • Ets fotògraf/a? Considera la possibilitat de compartir les teves fotos perquè qualsevol persona les pugui reutilitzar a Wikimedia Commons, que allotja moltes de les imatges dels articles que veus a la Viquipèdia. Per a més informació sobre com pujar fotos, fes clic aquí.
  • Pots seguir la Viquipèdia i la Wikimedia a les xarxes socials i compartir les històries que et semblin importants. Consulta @Wikimedia a Twitter, Facebook i Instagram, i @Wikipedia a Twitter, Facebook i Instagram.
  • Ets desenvolupador/a de programari? Pot contribuir amb codi a Viquipèdia i als llocs web d’aquesta. Aquesta guia per a desenvolupadors de programari t’ajudarà a saber per on començar.

Com puc posar-me en contacte amb la Wikimedia Foundation?

Si tens alguna pregunta o comentari, posa’t en contacte amb nosaltres. Per a preguntes sobre donacions, envia un correu electrònic a donate@wikimedia.org.[1]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 A causa del volum de consultes que rebem, utilitzem Zendesk com a plataforma de resposta a les persones que fan donacions. En enviar un correu electrònic a donate@wikimedia.org, entens que el Grup Zendesk tractarà la teva informació de conformitat amb els termes de Zendesk. Els usuaris dels següents països han de consultar la secció A de la política de privadesa de Zendesk per a obtenir més informació sobre les pràctiques específiques de Zendesk al seu país: Austràlia, Brasil, Canadà, Japó, Nova Zelanda i Singapur.