Veelgestelde vragen

From Donate
Jump to navigation Jump to search

Veelgestelde vragen

Deze pagina bevat veelgestelde vragen over de Wikimedia Foundation. Andere vragen worden beantwoord in Antwoorden. Vind je hier of bij Antwoorden niet het antwoord op je vraag, neem dan contact met ons op.

Wat is Wikipedia?

Wikipedia is een online verzameling van kennis. Vrijwillige redacteuren van over de hele wereld schrijven Wikipedia. Het is een gezamenlijke creatie gestart in 2001: iedereen kan het op elk moment bewerken. Redacteuren werken samen om over vrijwel elk onderwerp te schrijven, van oude geschiedenis tot wetenschap tot kunst. Wikipedia is beschikbaar in honderden talen en heeft meer dan 59 miljoen artikelen. Wikipedia is volledig non-profit, onafhankelijk en wordt beheerd door mensen zoals jij. Je hebt geen goedkeuring of speciale kwalificaties nodig om te bewerken.

Hoe blijft Wikipedia betrouwbaar en neutraal?

De vrijwillige redacteuren van Wikipedia verwijzen naar betrouwbare publicaties die de inhoud van Wikipedia ondersteunen, zodat lezers de feiten bij de bron kunnen verifiëren. Om inhoud op Wikipedia te laten staan, moet het vanuit een neutraal standpunt worden geschreven en toegeschreven zijn aan betrouwbare bronnen. Redacteuren gebruiken ook tools zoals bots en toezicht-tools om regelmatig bewerkingen op Wikipedia te beoordelen. Door deze inspanningen blijft Wikipedia betrouwbaar en neutraal. Wikipedia is gebaseerd op een open model, dus de inhoud ervan ontwikkelt, groeit en verbetert constant in de loop van de tijd. Je kunt ook de discussies over wijzigingen volgen. Helaas komt vandalisme van Wikipedia-artikelen af en toe voor. De overgrote meerderheid van de redacteuren draagt echter te goeder trouw bij. Het meeste vandalisme op de site is snel verwijderd, vaak binnen enkele seconden.

Wat is de Wikimedia Foundation?

De Wikimedia Foundation is de non-profitorganisatie die Wikipedia, de andere Wikimedia websites met gratis kennis en de missie van gratis kennis voor iedereen ondersteunt. We doen dit door de Wikimedia-sites snel, veilig en voor iedereen beschikbaar te houden, Wikipedia en onze vrijwillige redacteuren te verdedigen tegen juridische bedreigingen, nieuwe functies en hulpmiddelen te ontwikkelen om het lezen, bewerken en delen van kennis van Wikimedia-sites gemakkelijk te maken, en door de gemeenschappen van redacteuren die bijdragen aan Wikipedia en de Wikimedia-sites te ondersteunen. We helpen ook om nieuwe kennis online te brengen, de toegang laagdrempelig te houden en het voor iedereen gemakkelijker te maken om hun kennis te delen.

De Wikimedia Foundation is een 501(c)(3) van belasting vrijgestelde non-profit organisatie met kantoren in San Francisco, Californië, VS.

Wat zijn de andere Wikimedia vrije kennis projecten die jullie ondersteunen?

Naast Wikipedia ondersteunt de Wikimedia Foundation een aantal gratis kennisprojecten, waaronder:

  • Wikimedia Commons - een archief voor afbeeldingen, video- en mediabestanden met vrije licentie
  • Wiktionary - een gratis, meertalig woordenboek
  • Wikiquote - een bron van citaten van opmerkelijke mensen en creatieve werken
  • Wikibooks - een verzameling boeken met geannoteerde teksten, instructiehandleidingen, tekstboeken en meer
  • Wikisource - een verzameling van primair bronmateriaal, evenals vertalingen van bronteksten
  • Wikispecies - een gids met planten- en diersoorten, waaronder Animalia, Plantae, Fungi, Bacteria, Archaea, Protista en andere levensvormen
  • Wikinews - een gemeenschappelijke nieuwsbron, waar iedereen kan bijdragen met verslagen van gebeurtenissen over de hele wereld
  • Wikiversity - een educatief platform gewijd aan leermateriaal, leerprojecten en onderzoek voor gebruik op alle onderwijsniveaus
  • Wikidata - een gemeenschappelijke, meertalige gestructureerde database die informatie bevat die wordt gebruikt in de Wikimedia-projecten
  • Wikivoyage - een reisgids voor locaties over de hele wereld
  • MediaWiki - de open source software achter alle Wikimedia-websites

Is Wikipedia of de Wikimedia Foundation verbonden aan WikiLeaks?

Wikipedia en de Wikimedia Foundation hebben geen banden met WikiLeaks. Hoewel beiden de term "wiki" in hun naam gebruiken, zijn het altijd volledig gescheiden en ongerelateerde projecten geweest.

Hoe wordt de Wikimedia Foundation gefinancierd?

De Wikimedia Foundation wordt voornamelijk gefinancierd door eenmalige of maandelijkse donatie van miljoenen individuen over de hele wereld. De gemiddelde donatie is ongeveer USD 15 en de gemiddelde maandelijkse donatie is ongeveer 4 USD, en we zijn dankbaar dat zoveel mensen waarde vinden in Wikipedia en de toekomst ervan willen steunen. We ontvangen ook donaties via institutionele subsidies en giften (zie onze weldoenerspagina voor meer informatie). Een klein deel van de inkomsten wordt ook verdiend via de diensten die worden uitgevoerd door Wikimedia Enterprise (meer informatie).

De Wikimedia Foundation heeft 501(c)(3) belastingvrijstelling in de Verenigde Staten. Donaties uit andere landen kunnen ook fiscaal aftrekbaar zijn (zie fiscale aftrekbaarheid voor meer informatie). Zie Manieren om te geven voor meer informatie over hoe u een donatie kunt doen via creditcard of betaalpas, PayPal, Amazon en verschillende andere methoden. Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op via donate@wikimedia.org.[1]

Waarom zou ik doneren en waar gaat mijn geld naartoe?

In de afgelopen 20 jaar is Wikipedia een betrouwbare bron van informatie geworden waar miljoenen mensen dagelijks op vertrouwen. Met meer dan 6700 paginaweergaven per seconde en meer dan 345 bewerkingen per minuut is Wikipedia één van de top 10 websites ter wereld en de enige grote website die wordt beheerd door een non-profitorganisatie, de Wikimedia Foundation.

In tegenstelling tot andere topwebsites wordt Wikipedia niet gefinancierd door advertenties en is het ook niet afhankelijk van de verkoop van gegevens over gebruikers voor winst. In plaats daarvan wordt Wikipedia gesteund door de lezers - mensen die waarde vinden in Wikipedia en het succes ervan willen blijven steunen, een gemiddelde donatie eenmalige donatie van ongeveer 15 USD en een gemiddelde maandelijkse donatie van ongeveer 4 USD. Dit financiële model stelt Wikipedia in staat neutraal, betrouwbaar en vrij van commerciële belangen te blijven.

Hier zijn enkele manieren waarop we donaties gebruiken om Wikipedia en vrije kennis in stand te houden:

  • Het bieden van een hoogstaande technische infrastructuur voor een wereldwijde website - Om te voldoen aan de behoeften van Wikipedia-lezers over de hele wereld, runnen we een internationale technologische infrastructuur die vergelijkbaar is met 's werelds grootste commerciële websites. Dit omvat hostingkosten zoals het draaiende houden van onze servers, evenals aanzienlijke, voortdurende technische werkzaamheden om ervoor te zorgen dat Wikipedia betrouwbaar en veilig is, snel laadt en uw privacy beschermt.
  • Het garanderen dat u toegang heeft tot Wikipedia in elke taal en op elk apparaat - Donaties stellen ons ook in staat technische middelen in te zetten om ervoor te zorgen dat u Wikipedia in uw voorkeurstaal kunt openen op uw favoriete apparaat, waar ter wereld u zich ook bevindt - van een inbelmodem tot een gloednieuwe smartphone. De meeste grote websites ondersteunen gemiddeld 50-100 talen - Wikipedia ondersteunt ongeveer 300 talen, een aantal dat elk jaar groeit. Uitgesplitst hebben we ongeveer één medewerker voor elke vier miljoen maandelijkse lezers van Wikipedia.
  • Ondersteuning van door de gemeenschap aangestuurde projecten om de toegang tot gratis informatie te vergroten - We werken samen met Wikipedia-vrijwilligers over de hele wereld om hun ideeën te ondersteunen en hen te helpen meer gratis kennis in de wereld te brengen. Elk jaar wordt ongeveer 10% van ons budget specifiek besteedt aan het ondersteunen van gemeenschapsprojecten die de kennis op Wikipedia verrijken, laten groeien en verbeteren.
  • Verdediging en bescherming van gratis kennis over de hele wereld - Het beleid en de juridische inspanningen van de Wikimedia Foundation zorgen ervoor dat iedereen het recht op toegang tot kennis heeft en het recht kennis te delen en te creëren. Het beschermt onze vrijwilligers terwijl we ernaar streven vrije meningsuiting en open kennis in stand te houden. We pleiten voor vrije licenties en open source software en zorgen ervoor dat auteursrechten worden opgesteld en hervormd, zodat mensen kennis breder kunnen delen en gebruiken. We vechten ook tegen censuur en beschermen het recht van iedereen om vrijuit te spreken en te leren. Ondersteuning voor dit werk is essentieel om gebruikers waar dan ook gelijke toegang te geven tot Wikimedia-projecten.

De donatieverzoeken van Wikipedia lijken urgent, ondanks de aanzienlijke reserve van de Wikimedia Foundation. Waarom hebben jullie aanvullende financiering nodig?

Het waarborgen van gezonde financiële reserves en het beschikken over een werkkapitaalbeleid wordt beschouwd als een best practice voor allerlei soorten organisaties. De raad van bestuur van de Wikimedia Foundation heeft onlangs ons beleid inzake werkkapitaal, dat ontworpen is om ons werk te verduurzamen en ondersteuning te bieden aan gelieerde ondernemingen en vrijwilligers in het geval van ongeplande uitgaven, noodsituaties of inkomstentekorten, bepaald. Dit stelt ons ook in staat om voldoende cashflow te hebben om onze uitgaven gedurende het jaar te dekken.

Personeelsvergoeding maakt deel uit van jullie bedrijfskosten. Kunnen jullie uitleggen hoe dit wordt bepaald?

In totaal werken er bij de Wikimedia Foundation meer dan 400 mensen aan techniek en productontwikkeling, met de verantwoordelijkheid voor de technologische infrastructuur voor meer dan 16 miljard maandelijkse paginaweergaven. Vergeleken met de meeste grote websites doen we veel met weinig. Bovendien werken ongeveer 100 medewerkers aan onze ondersteuning van de gemeenschap en het verstrekken van subsidies; partnerschappen met wereldwijde organisaties om kennis vrijer beschikbaar te maken; en juridische en beleidsmatige werkzaamheden die helpen pleiten voor de hervorming van het auteursrecht, het voorkomen van censuur en het handhaven van vrije meningsuiting, en ervoor zorgen dat het privacy- en veiligheidsbeleid in landen overal ter wereld onze lezers en redacteuren beschermt.

We weten dat salarissen over de hele wereld variëren en we nemen personeel aan in zeer concurrerende markten. Tegelijkertijd zijn we een non-profitorganisatie. Als zodanig doen we ons best om eerlijk te zijn, ons aan te passen aan inflatie en inkomensongelijkheid, terwijl we iedereen een evenwichtige compensatie bieden.

Hoe kan ik doneren?

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt doneren aan de Wikimedia Foundation om Wikipedia en vrije kennis te ondersteunen. De meest voorkomende manier is met een gangbare creditcard of betaalpas (VISA, Mastercard, Discover of American Express), PayPal, bankoverschrijving, Apple Pay, Google Pay en Venmo. Voor andere manieren om bij te dragen, inclusief via een automatisch maandelijks schenking, cheque en via loonstrook, ga je naar onze pagina Manieren om te geven. Vele valuta’s worden geaccepteerd.

Wat is uw privacybeleid voor donateurs?

Het beschermen van de privacy van onze supporters is voor ons zeer belangrijk en wij zullen nooit je niet-openbare persoonlijke gegevens verkopen, verhandelen of verhuren. Raadpleeg ons Privacybeleid voor donateurs voor meer informatie.

Zijn mijn giften fiscaal aftrekbaar?

Sommige donaties aan de Wikimedia Foundation kunnen in aanmerking komen voor belastingaftrek. Bezoek onze pagina over fiscale aftrekbaarheid voor meer informatie.

Wat is jullie restitutiebeleid?

Als je om welke reden dan ook je donatie terugbetaald wilt hebben, neem dan contact met ons op via email naar donate@wikimedia.org[1] en vermeld de volgende informatie:

  • Volledige naam van de donateur
  • Datum van donatie — Alle verzoeken om terugbetaling dienen binnen 90 dagen na donatie te worden ingediend
  • Bedrag van donatie
  • Gebruikte betaalmethode - Vermeld geen creditcardnummers in je e-mail
  • Land van herkomst
  • Reden voor terugbetaling

Alle terugbetalingen worden zo snel mogelijk verwerkt, maar de verwerkingstijden kunnen variëren afhankelijk van de betalingsmethode. Let op: sommige betaalmethoden ondersteunen mogelijk geen restituties of vereisen dat restitutie wordt gedaan via de gebruikte betaalmethode (creditcard), waardoor aanvullende informatie kan worden gevraagd om je terugbetaling te verwerken.

Waarom zie ik banners voor fondsenwerving op Wikipedia, ook al heb ik onlangs een donatie gedaan?

De website heeft geen toegang tot je eerdere donatiegeschiedenis, dus helaas herkent de website de steun die je al gegeven hebt niet. Donatiebanners zijn zo ontworpen dat ze getoond worden aan donateurs die cookies op hun browser hebben ingeschakeld, en verborgen worden nadat de banner een paar keer is getoond of na een donatie. Het verbergen is echter afhankelijk van een cookie die we in de browser plaatsen. Het verbergen van banners werkt niet als je het cachegeheugen van je browser wist, cookies verwijdert of van browser of computer verandert.

Er zijn verschillende opties om de fondsenwerving banners in de toekomst te verbergen:

  • Als je op de knop “Reeds gedoneerd”, “X” of “Sluiten” van een banner klikt, wordt deze één week verborgen. Houd er rekening mee dat dit niet van toepassing is op de eerste banner die je ziet, maar op elke banner daarna.
  • Als je terugkeert naar de ‘Bedankt’-pagina kan de cookie opnieuw geplaatst worden. Als je Wikipedia op meerdere apparaten leest, bezoek dan deze pagina op elk apparaat om de banners daar te onderdrukken.
  • Je kunt ook een account aanmaken op Wikipedia - banners worden doorgaans niet getoond aan gebruikers die inloggen op Wikipedia-accounts. Meer informatie over het aanmaken van een account vind je hier.

Waarom heb ik een email voor fondsenwerving ontvangen, terwijl ik onlangs al een donatie heb gedaan?

Als je een email voor fondsenwerving hebt ontvangen, ook al heb je onlangs gedoneerd, dan is dat meestal om één van de volgende redenen:

  • We hebben meer dan één e-mailadres gelinkt aan u in onze administratie;
  • Je hebt een dag voordat onze e-mails werden verzonden gedoneerd: de scan die we gebruiken om recente donateurs uit te filteren, kan geen donaties uitsluiten die zijn gedaan op de dag voordat de email werd verzonden;
  • Je hebt gedoneerd via een methode die later in ons systeem verschijnt, zoals een cheque of een bankoverschrijving, of via een methode die we geaggregeerd ontvangen (zonder uw e-mailadres), zoals PayPal Giving Fund, Amazon Smile of Humble Bundle.

Als je een e-mailadres wilt afmelden, kun je op de afmeldlink onderaan de fondsenwervingsmail klikken of een verzoek voor afmelding sturen naar donate@wikimedia.org.[1] Over het algemeen sturen we e-mails over fondsenwerving ongeveer een jaar na je meest recente donatie. In vergelijking met andere non-profitorganisaties sturen we een zeer gering aantal e-mails aan donateurs. Als je doneert naar aanleiding van een fondsenwervingsmail, sturen we je pas een jaar later rond dezelfde tijd weer een e-mail met een donatieverzoek.

Waarom staan er geen advertenties op Wikipedia?

We overwegen niet om reclame als bron van inkomsten te gebruiken. Wij geloven niet dat reclame thuishoort in een project dat gewijd is aan gratis, betrouwbare en neutrale kennis. Het invoeren van commerciële belangen zou de betrouwbaarheid van Wikipedia als neutrale informatiebron in gevaar kunnen brengen.

We zijn niet tegen online advertenties, en evenmin tegen andere organisaties die advertenties hosten. In onze ogen passen advertenties niet bij een project dat is gewijd aan onderwijs en kennis - en vooral niet bij een project dat streeft naar evenwicht en neutraliteit.

Waar kan ik meer financiële informatie vinden?

Het jaarverslag van de Wikimedia Foundation heeft betrekking op het afgelopen boekjaar. Het rapport deelt enkele stemmen van de honderdduizenden mensen die de Wikimedia-beweging mogelijk maken.

Het jaarplan van de Wikimedia Foundation beschrijft ons budget voor het huidige boekjaar. Het omvat een samenvatting van onze strategische doelen als organisatie, financiële details over uitgaven en inkomsten, en een gedetailleerde uitleg en risicoanalyse.

Wat is Wikimedia Endowment?

De Wikimedia Endowment is een permanent bewaarfonds om inkomsten te genereren om de werkzaamheden en activiteiten van de Wikimedia-projecten eeuwigdurend te ondersteunen. Het is een 501(c)(3) liefdadigheidsinstelling met hoofdkantoor in de Verenigde Staten. In tijden van welvaart zal de Wikimedia Endowment dienen als springplank voor groei en innovatie. In moeilijke economische tijden zal de Endowment helpen bij het financieren van de meest kritieke activiteiten die de Wikimedia-projecten draaiende houden. Op basis van gesprekken met donateurs financieren subsidies van de Endowment momenteel technische innovatie, zodat de Wikimedia Projects relevant blijven in een tijd van snelle technologische verandering. Je vindt meer informatie over de Wikimedia Endowment op wikimediaendowment.org.

Wat is Wikimedia Enterprise?

Wikimedia Enterprise is een eigen LLC die diensten levert voor het hergebruiken van content van derden, geleverd via API's (application programming interfaces). Het biedt toegang tot Wikimedia-inhoud met een hoog volume en hoge betrouwbaarheid, en is ontworpen voor de behoeften van commerciële organisaties, zoals zoekmachines, stemassistenten en technologische startups. Het beschikken over diensten die geoptimaliseerd zijn voor commerciële gebruikers waarvoor die gebruikers betalen, zorgt ervoor dat al het geld dat aan de Wikimedia Foundation wordt gedoneerd, rechtstreeks naar ondersteunende diensten voor onze vrijwilligersgemeenschap en lezers gaat. Meer infomatie over Wikimedia Enterprise vind je op enterprise.wikimedia.org.

Wat is het verschil tussen de Wikimedia Foundation en de afdelingen van Wikimedia?

De Wikimedia Foundation is de non-profitorganisatie die Wikipedia, Wikimedia-projecten en Wikimedia’s missie van vrije kennis op wereldwijde schaal ondersteunt. De organisatie host Wikipedia en de Wikimedia-projecten, bouwt software voor het lezen, bijdragen aan en delen van Wikimedia-content, ondersteunt de vrijwilligersgemeenschappen en partners die Wikimedia mogelijk maken en pleit voor beleid dat Wikimedia en vrije kennis in staat stelt te bloeien. Als zodanig voert de Foundation internationale fondsenwervingscampagnes uit om wereldwijd aan kennisbehoeften te voldoen.

De afdelingen van Wikimedia zijn onafhankelijke non-profitorganisaties die Wikipedia en andere Wikimedia-projecten op een specifieke geografische locatie ondersteunen en promoten. Hoewel de Wikimedia Foundation en de Wikimedia-afdelingen samenwerken in onze missie van gedeelde vrije kennis, zijn Wikimedia-afdelingen geen wettelijke vertegenwoordiging van de Wikimedia Foundation. Elke afdeling werkt onafhankelijk met eigen personeel, raad van bestuur en een organisatieplan. Sommige afdelingen voeren ook hun eigen fondsenwervingscampagnes uit. Deze zijn vaak fiscaal aftrekbaar in hun land.

Wat zijn de plannen voor de toekomst van Wikimedia? Welke kant gaan jullie op?

Begin 2017 lanceerde de Wikimedia Foundation een wereldwijde discussie om vorm te geven aan de toekomst van Wikipedia en de Wikimedia-beweging tegen het jaar 2030. We noemen het Wikimedia 2030. Gedurende dit proces stelden we onszelf vragen als: wat is de volgende stap voor Wikipedia en de Wikimedia-beweging? Welke kansen en uitdagingen liggen voor ons? Welke trends op het gebied van technologie, onderwijs, informatie en toegang hiertoe zullen onze toekomst bepalen?

Op basis van deze discussie en ons onderzoek gaan we nu een richting op die ons zal helpen een duurzamere, meer veerkrachtige en meer betrokken beweging op te bouwen waar iedereen die onze visie deelt zich bij kan aansluiten. We zullen ons aanpassen aan de veranderende trends in technologie om ervoor te zorgen dat we aan de behoeften van onze gebruikers voldoen en betrouwbare, transparante en neutrale informatie blijven verstrekken. We zullen nieuwe stemmen uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten, en we zullen ervoor zorgen dat iedereen die kennis wil delen op Wikipedia en de Wikimedia-sites dat ook kan doen. En we zullen pleiten voor de richtlijnen en de waarden die Wikipedia en haar zustersites hebben laten gedijen. Deze richting vraagt ons om in de toekomst moedig te zijn en te experimenteren, zoals we dat in het verleden hebben gedaan, en het blijft geworteld in onze missie van gratis kennis voor iedereen.

Ga naar 2030.wikimedia.org om meer te lezen over Wikimedia 2030 en de richting voor onze toekomst.

Hoe kan ik deelnemen aan Wikimedia?

Bedankt voor je interesse! Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bijdragen, zoals hieronder vermeld.

  • Je kunt Wikipedia lezen en gebruiken als bron van betrouwbare informatie in meer dan 300 talen.
  • Je kunt een bewerking maken op Wikipedia - als je een fout in een artikel wilt corrigeren of een betrouwbare bron wilt aanhalen, doe dat dan gerust! Deze handleiding kan je helpen bij uw eerste bewerking.
  • Ben je fotograaf? Overweeg dan om je foto's te delen op Wikimedia Commons zodat iedereen ze kan hergebruiken. Veel van de afbeeldingen die je op Wikipedia-artikelen ziet worden mogelijk gemaakt door Wikimedia Commons. Lees hier meer over het uploaden van foto's.
  • Je kunt Wikipedia en Wikimedia op sociale media volgen en verhalen delen die voor jou betekenisvol zijn. Bekijk @Wikimedia op Twitter, Facebook en Instagram en @Wikipedia op Twitter, Facebook en Instagram.
  • Bent je ontwikkelaar? Je kunt code bijdragen aan Wikipedia en de Wikimedia-sites. Deze handleiding voor nieuwe ontwikkelaars is een handige plek om te starten.

Hoe kan ik contact opnemen met de Wikimedia Foundation?

Als je vragen of feedback hebt, neem dan gerust contact met ons op. Voor vragen over donaties kun je een e-mail sturen naar donate@wikimedia.org.[1]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 Vanwege het grote aantal vragen dat we ontvangen, gebruiken we Zendesk als responsplatform voor donateurs. Door een e-mail te sturen naar donate@wikimedia.org, begrijp je dat je informatie door de Zendesk Group zal worden verwerkt in overeenstemming met de voorwaarden van Zendesk. Gebruikers uit de volgende landen dienen deel A van het privacybeleid van Zendesk te raadplegen voor meer informatie over de landspecifieke praktijken van Zendesk: Australië, Brazilië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Singapore.