Συχνές ερωτήσεις

From Donate
Jump to navigation Jump to search

Συχνές ερωτήσεις

Αυτή η σελίδα περιλαμβάνει συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ίδρυμα Wikimedia Foundation. Άλλες ερωτήσεις έχουν απαντηθεί στις Απαντήσεις. Εάν δεν βρείτε απάντηση στην ερώτησή σας εδώ ή εκεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι είναι η Βικιπαίδεια;

Η Βικιπαίδεια είναι μια διαδικτυακή συλλογή γνώσης. Συντάκτες από όλο τον κόσμο γράφουν εθελοντικά στην Βικιπαίδεια. Είναι μια συνεργατική δημιουργία που ξεκίνησε το 2001: ο καθένας μπορεί να την επεξεργαστεί, οποιαδήποτε στιγμή. Οι συντάκτες συνεργάζονται για να γράψουν για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, από την αρχαία ιστορία μέχρι την επιστήμη και τις τέχνες. Η Βικιπαίδεια είναι διαθέσιμη σε εκατοντάδες γλώσσες και έχει πάνω από 59 εκατομμύρια λήμματα. Η Βικιπαίδεια είναι εντελώς μη κερδοσκοπική, ανεξάρτητη και συντηρείται από καθημερινούς ανθρώπους όπως εσείς. Δεν χρειάζεστε έγκριση ή ειδικά προσόντα για να επεξεργαστείτε ένα λήμμα.

Πώς παραμένει η Βικιπαίδεια αξιόπιστη και ουδέτερη;

Οι εθελοντές συντάκτες της Βικιπαίδειας κάνουν παραπομπές σε αξιόπιστες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτά που περιέχει η Βικιπαίδεια, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να επαληθεύσουν τα γεγονότα στην πηγή τους. Για να παραμείνει κάτι περιεχόμενο στη Βικιπαίδεια, πρέπει να είναι γραμμένο με ουδέτερη οπτική και να αποδίδεται σε αξιόπιστες πηγές. Οι συντάκτες χρησιμοποιούν επίσης μηχανισμούς όπως bot και εργαλεία επιτήρησης, για να ελέγχουν τακτικά τις επεξεργασίες που γίνονται στη Βικιπαίδεια. Με αυτές τις προσπάθειες, η Βικιπαίδεια παραμένει αξιόπιστη και ουδέτερη. Η Βικιπαίδεια βασίζεται σε ένα ανοιχτό μοντέλο, οπότε το περιεχόμενό της εξελίσσεται, αναπτύσσεται και βελτιώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις που αφορούν αλλαγές περιεχομένου. Δυστυχώς, περιστασιακά εμφανίζονται περιπτώσεις βανδαλισμού των λημμάτων της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των συντακτών συνεισφέρουν καλόπιστα. Οι περισσότεροι βανδαλισμοί στον ιστότοπο αφαιρούνται γρήγορα, συχνά μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τι είναι το ίδρυμα Wikimedia Foundation;

Το ίδρυμα Wikimedia Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τη Βικιπαίδεια, τους άλλους ιστότοπους ελεύθερης γνώσης του Wikimedia, και την αποστολή για ελεύθερη γνώση για όλους. Αυτό το κάνουμε διατηρώντας τους ιστότοπους του Wikimedia γρήγορους, ασφαλείς και διαθέσιμους σε όλους, υπερασπιζόμενοι τη Βικιπαίδεια και τους εθελοντές συντάκτες μας από νομικές απειλές, αναπτύσσοντας νέες λειτουργίες και εργαλεία που διευκολύνουν την ανάγνωση, επεξεργασία και κοινή χρήση των γνώσεων από τους ιστότοπους του Wikimedia και υποστηρίζοντας τις κοινότητες συντακτών που συμβάλλουν στη Βικιπαίδεια και τους ιστότοπους του Wikimedia. Επίσης, βοηθάμε στη δημοσίευση νέων γνώσεων στο διαδίκτυο, στη μείωση των εμποδίων πρόσβασης και διευκολύνουμε όλους να μοιραστούν αυτά που γνωρίζουν.

Το ίδρυμα Wikimedia Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός τύπου 501(c)(3) που εξαιρείται από φόρους και έχει γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Ποια είναι τα άλλα έργα ελεύθερης γνώσης του Wikimedia που υποστηρίζετε;

Εκτός από τη Βικιπαίδεια, το ίδρυμα Wikimedia Foundation υποστηρίζει μια σειρά από εγχειρήματα ελεύθερης γνώσης, όπως:

  • Wikimedia Commons – ένα αποθετήριο εικόνων, βίντεο και αρχείων πολυμέσων με ελεύθερη άδεια
  • Wiktionary – ένα ελεύθερο, πολύγλωσσο λεξικό
  • Wikiquote — μία πηγή με αποσπάσματα από αξιοσημείωτα πρόσωπα και δημιουργικά έργα
  • Wikibooks — μια συλλογή βιβλίων που περιλαμβάνει σχολιασμένα κείμενα, εγχειρίδια οδηγιών, ακαδημαϊκά βιβλία και άλλα
  • Wikisource — μια συλλογή υλικών κύριας πηγής, καθώς και μεταφράσεων πηγαίων κειμένων
  • Wikispecies — ένας κατάλογος ειδών, που καλύπτει τα Animalia, Plantae, Fungi, Bacteria, Archaea, Protista και άλλες μορφές ζωής
  • Wikinews — μία συνεργατική πηγή ειδήσεων, όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει αναφορές σχετικά με συμβάντα σε όλο τον κόσμο
  • Wikiversity — ένα εκπαιδευτικό αποθετήριο αφιερωμένο σε πηγές μάθησης, έργα μάθησης και έρευνα για χρήση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης
  • Wikidata — μία συνεργατική, πολύγλωσση δομημένη βάση δεδομένων που τροφοδοτεί πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε εγχειρήματα Wikimedia
  • Wikivoyage — ένας ταξιδιωτικός οδηγός πληροφοριών για τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο
  • MediaWiki — το λογισμικό ανοιχτού κώδικα πίσω από όλους τους ιστότοπους του Wikimedia

Σχετίζεται η Βικιπαίδεια ή το ίδρυμα Wikimedia Foundation, με το WikiLeaks;

Η Βικιπαίδεια και το ίδρυμα Wikimedia Foundation δεν έχουν ουδεμία σχέση με το WikiLeaks. Αν και οι δύο χρησιμοποιούν τον όρο «wiki» στο όνομά τους, ήταν πάντα εντελώς ξεχωριστά και ανεξάρτητα μεταξύ τους projects.

Πώς χρηματοδοτείται το ίδρυμα Wikimedia Foundation;

Το ίδρυμα Wikimedia Foundation χρηματοδοτείται κυρίως μέσω εφάπαξ ή μηνιαίων δωρεών από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Η μέση μεμονωμένη δωρεά είναι περίπου 15 δολάρια ΗΠΑ και η μέση μηνιαία δωρεά είναι περίπου 4 δολάρια ΗΠΑ και είμαστε ευγνώμονες που τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν σημαντική τη Βικιπαίδεια και θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον της. Λαμβάνουμε επίσης δωρεές μέσω θεσμικών επιχορηγήσεων και δώρων (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα ευεργετών μας). Ένα μικρό μέρος των εσόδων εξασφαλίζεται επίσης μέσω υπηρεσιών που διαχειρίζεται η Wikimedia Enterprise (περισσότερες πληροφορίες).

Το ίδρυμα Wikimedia Foundation υπόκειται στο καθεστώς απαλλαγής φόρου 501(c)(3) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δωρεές που πραγματοποιούνται από άλλα κράτη μπορεί επίσης να εκπίπτουν από φόρους (δείτε φορολογική έκπτωση για περισσότερες λεπτομέρειες). Δείτε την ενότητα Τρόποι προσφοράς για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, PayPal, Amazon και διαφόρων άλλων μεθόδων. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε στείλτε email στο donate@wikimedia.org.[1].

Γιατί θα έπρεπε να κάνω μια δωρεά και πού πηγαίνουν τα χρήματά μου;

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Βικιπαίδεια έχει γίνει μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών στην οποία βασίζονται καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι. Με περισσότερες από 6.700 προβολές σελίδων το δευτερόλεπτο και περισσότερες από 345 επεξεργασίες το λεπτό, η Βικιπαίδεια είναι ένας από τους 10 κορυφαίους ιστότοπους στον κόσμο και ο μόνος σημαντικός ιστότοπος που διαχειρίζεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το ίδρυμα Wikimedia Foundation.

Σε αντίθεση με άλλους κορυφαίους ιστότοπους, η Βικιπαίδεια δεν χρηματοδοτείται μέσω διαφημίσεων, ούτε βασίζεται σε πωλήσεις δεδομένων που αφορούν τους χρήστες για κέρδος. Αντίθετα, η Βικιπαίδεια στηρίζεται από τους αναγνώστες της - ανθρώπους που βρίσκουν αξία στη Βικιπαίδεια και θέλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την επιτυχία της, με τη μέση εφάπαξ δωρεά να είναι περίπου 15 δολάρια ΗΠΑ και τη μέση μηνιαία δωρεά περίπου στα 4 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό το οικονομικό μοντέλο επιτρέπει στη Βικιπαίδεια να παραμένει ουδέτερη, αξιόπιστη και απαλλαγμένη από εμπορικά συμφέροντα.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τις δωρεές για να συντηρούμε τη Βικιπαίδεια και την ελεύθερη γνώση:

  • Παροχή κορυφαίας τεχνικής υποδομής για έναν παγκόσμιο ιστότοπο - Για να καλύψουμε τις ανάγκες των αναγνωστών της Βικιπαίδειας σε όλο τον κόσμο, διαχειριζόμαστε μια διεθνή τεχνολογική υποδομή συγκρίσιμη με τους μεγαλύτερους εμπορικούς ιστότοπους στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει έξοδα φιλοξενίας, όπως η διατήρηση της λειτουργίας των διακομιστών μας, καθώς και σημαντικές, συνεχείς τεχνικές εργασίες για να διασφαλιστεί ότι η Βικιπαίδεια είναι αξιόπιστη, ασφαλής, λειτουργεί γρήγορα και προστατεύει το ιδιωτικό σας απόρρητο.
  • Διασφαλίζουμε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη Βικιπαίδεια σε κάθε γλώσσα και σε κάθε συσκευή - Οι δωρεές μάς επιτρέπουν επίσης να αφιερώσουμε τεχνικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη Βικιπαίδεια στη γλώσσα που προτιμάτε, στη συσκευή που προτιμάτε, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στον κόσμο - από ένα μόντεμ μέσω τηλεφωνικής γραμμής έως ένα ολοκαίνουργιο smartphone. Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι υποστηρίζουν κατά μέσο όρο 50-100 γλώσσες — η Βικιπαίδεια υποστηρίζει περίπου 300 γλώσσες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Εάν το αναλύσουμε, έχουμε περίπου έναν υπάλληλο για κάθε τέσσερα εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες της Βικιπαίδειας.
  • Υποστήριξη προσπαθειών των κοινοτήτων για την αύξηση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες - Συνεργαζόμαστε με εθελοντές της Βικιπαίδειας σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουμε τις ιδέες τους και να τους βοηθήσουμε να φέρουν περισσότερη ελεύθερη γνώση στον κόσμο. Κάθε χρόνο, περίπου το 10% του προϋπολογισμού μας είναι ειδικά αφιερωμένο στην υποστήριξη κοινοτικών έργων που εμπλουτίζουν, αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις γνώσεις στη Βικιπαίδεια.
  • Υπεράσπιση και προστασία της ελεύθερης γνώσης σε όλο τον κόσμο - Η πολιτική και οι νομικές προσπάθειες του ιδρύματος Wikimedia Foundation βοηθούν να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης, κοινής χρήσης και παραγωγής γνώσεων, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζουν τους εθελοντές μας από την απειλή αντιποίνων και τηρούν τη δέσμευσή μας για ελεύθερη έκφραση και ανοιχτή γνώση. Υποστηρίζουμε τις ελεύθερες άδειες και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θεσπίζονται αλλά και αναμορφώνονται οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μοιράζονται και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις ευρύτερα. Αγωνιζόμαστε επίσης κατά της λογοκρισίας και προστατεύουμε το δικαίωμα όλων να μιλούν και να μαθαίνουν ελεύθερα. Η υποστήριξη για αυτήν την εργασία είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να παρέχεται στους χρήστες ίση πρόσβαση σε εγχειρήματα του Wikimedia Foundation όπου και αν βρίσκονται.

Τα αιτήματα συγκέντρωσης χρημάτων της Βικιπαίδειας φαίνονται επείγοντα, παρά το μεγάλο αποθεματικό του Ιδρύματος Wikimedia Foundation. Γιατί χρειάζεστε πρόσθετη χρηματοδότηση;

Η διατήρηση υγιών οικονομικών αποθεμάτων και η ύπαρξη μιας πολιτικής κεφαλαίου κίνησης, θεωρούνται βέλτιστη πρακτική για οργανισμούς όλων των ειδών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Wikimedia καθόρισε πρόσφατα την πολιτική μας για το κεφάλαιο κίνησης, που έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση των εργασιών μας και την παροχή υποστήριξης σε συνεργάτες και εθελοντές σε περίπτωση απρόβλεπτων δαπανών, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή ελλειμμάτων εσόδων. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα επαρκούς ταμειακής ροής για να καλύψουμε τα έξοδά μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αμοιβή του προσωπικού αποτελεί μέρος του κόστους λειτουργίας σας. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς καθορίζεται αυτό;

Συνολικά, περισσότεροι από 400 άνθρωποι εργάζονται για τα τεχνικά θέματα και τα προϊόντα στο ίδρυμα Wikimedia Foundation, διαχειριζόμενοι την τεχνολογική υποδομή για περισσότερες από 16 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων τον μήνα. Σε σύγκριση με τους περισσότερους μεγάλους ιστότοπους, κάνουμε πολλά με λίγους πόρους. Επιπλέον, περίπου 100 μέλη του προσωπικού εργάζονται για την υποστήριξη και την καταβολή επιχορηγήσεων από την κοινότητα, συνεργάζονται με παγκόσμιους οργανισμούς για να κάνουν τις γνώσεις πιο ελεύθερα διαθέσιμες και εργάζονται σε νομικά και πολιτικά επίπεδα για να βοηθούν στη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, την πρόληψη της λογοκρισίας και τη διατήρηση της ελεύθερης έκφρασης και διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές ιδιωτικού απορρήτου και ασφαλείας σε χώρες όλου του κόσμου προστατεύουν τους αναγνώστες και τους συντάκτες μας.

Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί ποικίλουν ανά τον κόσμο και προσλαμβάνουμε σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές. Ταυτόχρονα, είμαστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Συνεπώς, προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι, προσαρμοζόμενοι στον πληθωρισμό και την εισοδηματική ανισότητα, παρέχοντας παράλληλα δίκαιες απολαβές σε όλους.

Πώς μπορώ να δωρίσω;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δωρεάς στο ίδρυμα Wikimedia Foundation, για να υποστηρίξετε τη Βικιπαίδεια και την ελεύθερη γνώση. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η χρήση οποιασδήποτε κύριας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας (VISA, Mastercard, Discover ή American Express), η χρήση PayPal, Google Pay, Apple Pay, Venmo και το τραπεζικό έμβασμα. Για άλλους τρόπους συνεισφοράς, όπως και για τις αυτόματες μηνιαίες δωρεές, επιταγές ή χρηματικές εντολές και κρατήσεις από μισθοδοσία, δείτε τη σελίδα Τρόποι προσφοράς. Πολλά νομίσματα γίνονται δεκτά.

Ποια είναι η πολιτική ιδιωτικού απορρήτου για τους δωρητές;

Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τα δικαιώματα ιδιωτικού απορρήτου των υποστηρικτών μας και δεν θα πουλήσουμε, εμπορευτούμε ή ενοικιάσουμε ποτέ τις μη δημόσιες προσωπικές πληροφορίες σας. Δείτε την Πολιτική ιδιωτικού απορρήτου δωρητών μας για πλήρεις λεπτομέρειες.

Εκπίπτει ο φόρος των δωρεών μου;

Ορισμένες δωρεές στο ίδρυμα Wikimedia Foundation μπορεί να επωφεληθούν από την κατάσταση φορολογικής έκπτωσης. Δείτε τη σελίδα φορολογικής έκπτωσης για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η πολιτική επιστροφής χρημάτων σας;

Εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να σας επιστραφούν τα χρήματα της δωρεάς σας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο donate@wikimedia.org[1] και συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Ονοματεπώνυμο δωρητή
  • Ημερομηνία δωρεάς - Όλα τα αιτήματα επιστροφής χρημάτων πρέπει να υποβάλλονται εντός 90 ημερών από τη δωρεά
  • Ποσό δωρεάς
  • Μέθοδος πληρωμής που χρησιμοποιήθηκε — Μη συμπεριλάβετε αριθμούς πιστωτικών καρτών στο email σας
  • Χώρα προέλευσης
  • Λόγος για την επιστροφή χρημάτων

Όλες οι επιστροφές χρημάτων θα διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό, αλλά οι χρόνοι επεξεργασίας ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο πληρωμής. Σημειώστε: Ορισμένοι τρόποι πληρωμής μπορεί να μην υποστηρίζουν επιστροφές χρημάτων ή να απαιτούν επιστροφή χρημάτων μέσω της μεθόδου πληρωμής (κάρτα) που χρησιμοποιήθηκε, ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες για την επεξεργασία της επιστροφής χρημάτων σας.

Γιατί βλέπω επιγραφές συγκέντρωσης χρημάτων στη Βικιπαίδεια αν και έκανα ήδη δωρεά πρόσφατα;

Ο ιστότοπος δεν έχει πρόσβαση στο ιστορικό των προηγούμενων δωρεών σας, οπότε δυστυχώς δεν θα αναγνωρίσει ότι μας έχετε ήδη υποστηρίξει. Τα πλαίσια (banner) δωρεών έχουν σχεδιαστεί να εμφανίζονται σε δωρητές που έχουν ενεργοποιήσει τα cookies στο πρόγραμμα περιήγησής τους και να μην εμφανίζονται μετά από μερικές εμφανίσεις ή μετά από μια δωρεά. Ωστόσο, η απόκρυψη εξαρτάται από ένα cookie που εισάγουμε στο πρόγραμμα περιήγησης. Η απόκρυψη του πλαισίου δεν θα λειτουργήσει εάν διαγράψετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας, διαγράψετε τα cookies ή αλλάξετε πρόγραμμα περιήγησης ή υπολογιστή.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να αποκρύψετε τα πλαίσια συγκέντρωσης χρημάτων στο μέλλον:

  • Εάν κάνετε κλικ στο κουμπί «Έχω ήδη δωρίσει», «X» ή «Κλείσιμο» σε ένα πλαίσιο, θα αποκρυφτεί για μία εβδομάδα. Σημειώστε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ισχύει για το πρώτο πλαίσιο που βλέπετε, αλλά για κάθε πλαίσιο στη συνέχεια.
  • Εάν επιστρέψετε στη σελίδα «Ευχαριστούμε» το cookie θα εμφανιστεί ξανά. Εάν διαβάζετε τη Βικιπαίδεια σε πολλές συσκευές, επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα σε καθεμία από αυτές τις συσκευές για να αποκρύψετε τα πλαίσια.
  • Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στη Βικιπαίδεια – τα πλαίσια δεν εμφανίζονται τυπικά σε χρήστες που συνδέονται σε λογαριασμούς της Βικιπαίδειας. Περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία λογαριασμού θα βρείτε εδώ.

Γιατί έλαβα ένα email συγκέντρωσης χρημάτων αν και έκανα ήδη δωρεά πρόσφατα;

Εάν λάβατε ένα email συγκέντρωσης χρημάτων αν και κάνατε πρόσφατα μια δωρεά, αυτό γενικά οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους:

  • Έχουμε περισσότερες από μία διευθύνσεις email για εσάς στο αρχείο μας.
  • Δωρίσατε εντός μίας ημέρας πριν από την αποστολή των email μας: η σάρωση που χρησιμοποιούμε για να φιλτράρουμε τους πρόσφατους δωρητές δεν μπορεί να εντοπίσει τις δωρεές που έγιναν την ημέρα πριν από την αποστολή του email.
  • Δωρίσατε είτε με μέθοδο που είναι πιο αργή να φτάσει στο σύστημά μας, όπως επιταγή ή τραπεζικό έμβασμα, είτε με μέθοδο που παρέχει συγκεντρωτικά στοιχεία (χωρίς τη διεύθυνση email σας), όπως το PayPal Giving Fund, το Amazon Smile ή το Humble Bundle.

Αν θέλετε να καταργήσετε μια διεύθυνση email, μπορείτε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής στο κάτω μέρος του email συγκέντρωσης χρημάτων ή να στείλετε ένα αίτημα κατάργησης εγγραφής στο donate@wikimedia.org.[1] Γενικά στέλνουμε email συγκέντρωσης χρημάτων περίπου ένα χρόνο μετά την πιο πρόσφατη δωρεά σας. Στέλνουμε πολύ μικρό αριθμό email σε δωρητές, σε σχέση με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Εάν κάνετε μια δωρεά ως απάντηση σε ένα email συγκέντρωσης χρημάτων, δεν θα σας στείλουμε ξανά email με αίτημα δωρεάς μέχρι περίπου την ίδια περίοδο του επόμενου έτους.

Γιατί δεν υπάρχουν διαφημίσεις στη Βικιπαίδεια;

Δεν εξετάζουμε τη διαφήμιση ως πηγή εσόδων. Δεν πιστεύουμε ότι η διαφήμιση ανήκει σε ένα έργο αφιερωμένο στην ελεύθερη, αξιόπιστη και ουδέτερη γνώση. Η εισαγωγή εμπορικών συμφερόντων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Βικιπαίδειας ως ουδέτερη πηγή πληροφοριών.

Δεν είμαστε κατά των διαδικτυακών διαφημίσεων, ούτε κατά άλλων οργανισμών που φιλοξενούν διαφημίσεις. Γνωρίζουμε απλώς ότι οι διαφημίσεις δεν είναι κατάλληλες σε ένα έργο αφιερωμένο στην εκπαίδευση και τη γνώση - και ιδιαίτερα σε ένα έργο που καταβάλλει προσπάθειες επίτευξης ισορροπίας και ουδετερότητας.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες οικονομικές πληροφορίες;

Η Ετήσια Έκθεση του ιδρύματος Wikimedia Foundation καλύπτει την προηγούμενη χρήση. Η έκθεση μοιράζεται μερικές από τις φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κάνουν δυνατό το κίνημα Wikimedia.

Το Ετήσιο Σχέδιο του ιδρύματος Wikimedia Foundation περιγράφει τον προϋπολογισμό μας για το τρέχον οικονομικό έτος. Περιλαμβάνει μια σύνοψη των στρατηγικών μας στόχων ως οργανισμό, οικονομικά στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα, καθώς και λεπτομερείς εξηγήσεις και ανάλυση κινδύνου.

Τι είναι το Wikimedia Endowment;

Το Wikimedia Endowment είναι ένα ταμείο μόνιμης διαφύλαξης για παραγωγή εισοδήματος με σκοπό την υποστήριξη των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων των έργων της Wikimedia στο διηνεκές. Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός τύπου 501(c)(3) με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε περιόδους ευημερίας, το ταμείο Wikimedia Endowment θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την καινοτομία. Σε δύσκολες οικονομικές στιγμές, το ταμείο Endowment θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των πιο κρίσιμων λειτουργιών που διατηρούν τα έργα της Wikimedia σε λειτουργία. Με βάση συζητήσεις με τους δωρητές, οι επιχορηγήσεις από το ταμείο Endowment χρηματοδοτούν επί του παρόντος την τεχνική καινοτομία, έτσι ώστε τα έργα της Wikimedia να παραμένουν επίκαιρα σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής αλλαγής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ταμείο Wikimedia Endowment στη διεύθυνση wikimediaendowment.org.

Τι είναι η Wikimedia Enterprise;

Η Wikimedia Enterprise είναι μια πλήρως ελεγχόμενη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (LLC) που παρέχει υπηρεσίες για επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου τρίτων, η οποία παρέχεται μέσω API (διασυνδέσεις προγραμματισμού εφαρμογών). Παρέχει πρόσβαση μεγάλου όγκου και υψηλής αξιοπιστίας σε περιεχόμενο της Βικιπαίδειας, σχεδιασμένο για τις ανάγκες εμπορικών οργανισμών, όπως μηχανές αναζήτησης, φωνητικοί βοηθοί και νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Η παροχή υπηρεσιών βελτιστοποιημένων για εμπορικούς χρήστες που πληρώνονται από αυτούς τους χρήστες διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε χρήματα που δωρίζονται στο ίδρυμα Wikimedia Foundation μεταφέρονται απευθείας στην υποστήριξη υπηρεσιών για την κοινότητα εθελοντών και τους αναγνώστες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Wikimedia Enterprise στο enterprise.wikimedia.org.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ιδρύματος Wikimedia Foundation και των παραρτημάτων του Wikimedia;

Το ίδρυμα Wikimedia Foundation είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τη Βικιπαίδεια, τα εγχειρήματα του Wikimedia και την αποστολή του Wikimedia για ελεύθερη γνώση σε παγκόσμια κλίμακα. Ο οργανισμός φιλοξενεί τη Βικιπαίδεια και τα εγχειρήματα Wikimedia, δημιουργεί πολλαπλό λογισμικό για την ανάγνωση, τη συνεισφορά και την κοινοποίηση περιεχομένου του Wikimedia, υποστηρίζει τις εθελοντικές κοινότητες και τους συνεργάτες που καθιστούν τα έργα του Wikimedia δυνατά και υποστηρίζει πολιτικές που επιτρέπουν την ευημερία των προγραμμάτων του Wikimedia και της ελεύθερης γνώσης. Έτσι, το Ίδρυμα διοργανώνει διεθνείς εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών για γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παραρτήματα Wikimedia είναι ανεξάρτητοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που υποστηρίζουν και προωθούν τη Βικιπαίδεια και άλλα εγχειρήματα Wikimedia σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία. Αν και το ίδρυμα Wikimedia Foundation και τα παραρτήματα Wikimedia συνεργάζονται στην αποστολή μας για ελεύθερη γνώση, δεν αποτελούν νομική εκπροσώπηση του ιδρύματος Wikimedia Foundation και κάθε παράρτημα λειτουργεί ανεξάρτητα, με το δικό του προσωπικό, διοικητικό συμβούλιο και οργανική δομή. Ορισμένα παραρτήματα διοργανώνουν επίσης τις δικές τους εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων και αυτές είναι συχνά φορολογικά εκπιπτόμενες στις χώρες τους.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του Wikimedia; Ποιος είναι ο προορισμός σας;

Στις αρχές του 2017, το ίδρυμα Wikimedia Foundation ξεκίνησε μια παγκόσμια συζήτηση για τον καθορισμό του μέλλοντος της Βικιπαίδειας και του κινήματος Wikimedia έως το έτος 2030. Το ονομάζουμε Wikimedia 2030. Καθ' όλη τη διαδικασία, θέσαμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως, πού θα θέλαμε να προχωρήσει η Βικιπαίδεια και το κίνημα Wikimedia; Ποιες ευκαιρίες και προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας; Ποιες τάσεις στην τεχνολογία, την εκπαίδευση, τις πληροφορίες και την πρόσβαση θα διαμορφώσουν το μέλλον μας;

Βάσει αυτής της συζήτησης και της έρευνάς μας, ενωνόμαστε γύρω από μια κατεύθυνση που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και αφοσιωμένο κίνημα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε μοιράζεται το όραμά μας. Θα προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες τάσεις της τεχνολογίας, για να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των χρηστών μας και συνεχίζουμε να παρέχουμε αξιόπιστες, διαφανείς και ουδέτερες πληροφορίες. Θα καλέσουμε νέες φωνές να έρθουν μαζί μας και θα διασφαλίσουμε ότι οποιοσδήποτε θέλει να μοιραστεί γνώσεις στη Βικιπαίδεια και τους ιστότοπους του Wikimedia μπορεί να το κάνει. Επίσης, θα υποστηρίξουμε τις πολιτικές και τις αξίες που επέτρεψαν στη Βικιπαίδεια και τους συνεργαζόμενους ιστότοπούς της να ευδοκιμήσουν. Αυτή η κατεύθυνση μας ζητά να είμαστε τολμηροί και να πειραματιζόμαστε στο μέλλον, όπως κάναμε στο παρελθόν και παραμένει ριζωμένη στην αποστολή μας για ελεύθερη γνώση για όλους.

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το Wikimedia 2030 και τις κατευθύνεις για το μέλλον μας, δείτε το 2030.wikimedia.org.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στο Wikimedia;

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συνεισφέρετε, όπως αναφέρεται παρακάτω.

  • Μπορείτε να διαβάσετε και να χρησιμοποιήσετε τη Βικιπαίδεια ως πηγή αξιόπιστων πληροφοριών σε περισσότερες από 300 γλώσσες.
  • Μπορείτε να κάνετε μια επεξεργασία στη Βικιπαίδεια - εάν θέλετε να διορθώσετε ένα λάθος σε λήμμα ή να προσθέσετε μια παραπομπή σε μια αξιόπιστη πηγή, κάντε το! Αυτός ο οδηγός είναι χρήσιμος για να ξεκινήσετε την πρώτη σας επεξεργασία.
  • Είστε φωτογράφος; Εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να τις χρησιμοποιήσει ξανά στο Wikimedia Commons, το οποίο υποστηρίζει πολλές από τις εικόνες που βλέπετε σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Μάθετε περισσότερα πώς να φορτώσετε φωτογραφίες εδώ.
  • Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Βικιπαίδεια και το Wikimedia Foundation στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μοιραστείτε ιστορίες που έχουν νόημα για εσάς. Δείτε την @Wikimedia στο Twitter, Facebook και Instagram και στο @Wikipedia στα Twitter, Facebook και Instagram.
  • Είστε προγραμματιστής; Μπορείτε να συνεισφέρετε κώδικα στη Βικιπαίδεια και τους ιστότοπους του Wikimedia. Αυτός ο οδηγός για νέους προγραμματιστές είναι ένα χρήσιμο μέρος να ξεκινήσετε.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με το ίδρυμα Wikimedia Foundation;

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή σχόλια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Για ερωτήσεις σχετικά με δωρεές, στείλτε email στο donate@wikimedia.org.[1].

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 Λόγω του όγκου των ερωτημάτων που λαμβάνουμε, χρησιμοποιούμε το Zendesk ως πλατφόρμα απαντήσεων στους δωρητές. Στέλνοντας email στο donate@wikimedia.org, κατανοείτε ότι οι πληροφορίες σας θα υποβληθούν σε επεξεργασία από τον Όμιλο Zendesk σύμφωνα με τους όρους της Zendesk. Οι χρήστες από τις ακόλουθες χώρες θα πρέπει να συμβουλεύονται την Ενότητα Α της πολιτικής ιδιωτικού απορρήτου της Zendesk για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές της Zendesk σε συγκεκριμένες χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.