Întrebări frecvente

From Donate
Jump to navigation Jump to search

Întrebări frecvente

Această pagină prezintă întrebările frecvente referitoare la Wikimedia Foundation. Alte întrebări au primit răspuns în secțiunea Răspunsuri. Dacă nu găsiți răspunsul la întrebarea dvs. aici sau în secțiunea respectivă, vă rugăm să ne contactați.

Ce este Wikipedia?

Wikipedia este o colecție online de cunoștințe. Editori voluntari din întreaga lume scriu Wikipedia. Este o creaţie bazată pe colaborare, care a luat naștere în 2001: oricine o poate edita oricând. Editorii colaborează pentru a scrie despre aproape orice subiect, de la istoria antică până la știință și arte. Wikipedia este disponibilă în sute de limbi și are peste 59 de milioane de articole. Wikipedia este complet nonprofit, independentă și întreținută de oameni ca tine. Nu ai nevoie de aprobare sau de calificări speciale pentru a edita.

Cum rămâne Wikipedia fiabilă și neutră?

Editorii voluntari ai Wikipedia fac referire la publicații de încredere care susțin conținutul Wikipedia, astfel încât cititorii să poată verifica datele la sursă. Astfel încât conținutul să poată rămâne pe Wikipedia, acesta trebuie scris dintr-un punct de vedere neutru și trebuie să facă trimitere la surse fiabile. Editorii utilizează, de asemenea, mecanisme precum roboți și instrumente de monitorizare pentru a revizui în mod regulat editările făcute pe Wikipedia. Datorită acestor eforturi, Wikipedia rămâne fiabilă și neutră. Wikipedia se bazează pe un model deschis, așadar conținutul său evoluează, se dezvoltă și se îmbunătățește în timp. De asemenea, puteți urmări discuțiile care abordează tema modificărilor. Din păcate, ocazional are loc vandalizarea articolelor publicate pe Wikipedia. Totuși, marea majoritate a editorilor contribuie cu bună-credință. Majoritatea de vandalism este remediat rapid, adesea în câteva secunde.

Ce este Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation este organizația nonprofit care susține Wikipedia, celelalte site-uri de cunoștințe gratuite Wikimedia și misiunea noastră de acces gratuit la cunoaștere pentru toți. Realizăm acest lucru menținând site-urile Wikimedia rapide, sigure și disponibile tuturor, protejând Wikipedia și editorii noștri voluntari împotriva amenințărilor legale, construind noi caracteristici și instrumente pentru a facilita citirea, editarea și partajarea cunoștințelor de pe site-urile Wikimedia și susținând comunitățile editorilor care contribuie la Wikipedia și site-urile Wikimedia. De asemenea, contribuim la publicarea de noi cunoștințe online, la reducerea barierelor în calea accesului și facem mai ușor pentru fiecare să împărtășească ceea ce știe.

Wikimedia Foundation este o organizație nonprofit scutită de impozite, conform Secțiunii 501(c)(3), cu sedii la San Francisco, California, SUA.

Care sunt celelalte proiecte de cunoștințe gratuite Wikimedia pe care le susțineți?

Pe lângă Wikipedia, Wikimedia Foundation susține mai multe proiecte de diseminare gratuită a cunoștințelor, inclusiv:

 • Wikimedia Commons - o arhivă de imagini, înregistrări video și fișiere media cu licență gratuită
 • Wiktionary - un dicționar gratuit, multilingv
 • Wikiquote - o resursă de citate ale unor personalități marcante și din lucrări creative
 • Wikibooks - o colecție de cărți care includ texte adnotate, ghiduri de instruire, manuale și multe altele
 • Wikisource - o colecție de materiale sursă primare, precum și traduceri ale textelor sursă
 • Wikispecies - un director de specii, care acoperă Animalia, Plantae, Fungi, Bacteria, Archaea, Protista și alte forme de viață
 • Wikinews - o resursă de știri bazată pe colaborare, în care oricine poate contribui cu rapoarte despre evenimente din întreaga lume
 • Wikiversity - o arhivă educațională dedicată resurselor de învățare, proiectelor de învățare și cercetării care se poate utiliza la toate nivelurile de educație
 • Wikidata - o bază de date structurată în mai multe limbi, bazată pe colaborare, care furnizează informații utilizate în cadrul proiectelor Wikimedia
 • Wikivoyage - un ghid de informații de călătorie pentru locații din întreaga lume
 • MediaWiki - software-ul open source aflat la baza tuturor site-urilor Wikimedia

Wikipedia sau Wikimedia Foundation este afiliată cu WikiLeaks?

Wikipedia și Wikimedia Foundation nu au nicio afiliere cu WikiLeaks. Deși ambele folosesc termenul „wiki” în numele lor, acestea au fost întotdeauna proiecte complet separate și neafiliate.

Cum este finanțată Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation este finanțată în principal prin donații unice sau lunare de la milioane de persoane din întreaga lume. Donația medie este de aproximativ 15 USD, iar donația medie lunară este de aproximativ 4 USD, și suntem recunoscători că atât de mulți oameni găsesc valoare în Wikipedia și doresc să îi sprijine în continuare dezvoltarea. De asemenea, primim donații prin subvenții și cadouri instituționale (vă rugăm să consultați pagina noastră cu binefăcători pentru mai multe informații). O mică parte din venit este obținută și prin serviciile operate de Wikimedia Enterprise (mai multe informații).

Wikimedia Foundation are statutul de instituție scutită de impozite în Statele Unite, conform Secțiunii 501(c)(3). Donațiile făcute din alte țări pot fi, de asemenea, scutite de impozite (a se vedea deductibilitatea fiscală pentru mai multe detalii). Consultați Modurile de a oferi pentru detalii despre cum să faceți o donație cu cardul de credit sau de debit, prin PayPal, Amazon și alte câteva metode. Dacă aveți întrebări, contactați-ne la donate@wikimedia.org.[1]

De ce ar trebui să donez și unde ajung banii mei?

În ultimii 20 de ani, Wikipedia a devenit o sursă de informații de încredere pe care se bazează milioane de oameni în fiecare zi. Cu peste 6.700 de vizualizări de pagini în fiecare secundă și peste 345 de editări pe minut, Wikipedia este unul dintre primele 10 site-uri din lume și singurul site major administrat de o organizație nonprofit, Wikimedia Foundation.

Spre deosebire de alte top site-uri, Wikipedia nu este finanțată prin publicitate și nu se bazează pe vânzarea de date despre utilizatori pentru profit. În schimb, Wikipedia este susținută de cititorii săi – oameni care găsesc valoare în Wikipedia și doresc să continue să îi sprijine succesul, cu donația medie unică de aproximativ 15 USD și cu donația medie lunară de aproximativ 4 USD. Acest model financiar permite Wikipedia să rămână neutră, fiabilă și fără interese comerciale.

Iată doar câteva dintre modurile în care folosim donațiile pentru a susține Wikipedia și cunoștințele gratuite:

 • Furnizăm o infrastructură tehnică sofisticată pentru un site global – Pentru a satisface nevoile cititorilor Wikipedia din întreaga lume, operăm o infrastructură tehnologică internațională comparabilă cu cele mai mari site-uri comerciale din lume. Aceasta include costuri de găzduire, cum ar fi menținerea funcționării serverelor noastre, precum și lucrări semnificative și continue de inginerie, pentru a ne asigura că Wikipedia este fiabilă, sigură, se încarcă rapid și vă protejează confidențialitatea.
 • Ne asigurăm că puteți accesa Wikipedia în fiecare limbă pe fiecare dispozitiv – Donațiile ne permit, de asemenea, să dedicăm resurse de inginerie pentru a ne asigura că puteți accesa Wikipedia în limba preferată, pe dispozitivul preferat, indiferent unde vă aflați în lume – de la un modem dial-up la un smartphone nou-nouț. Cele mai importante site-uri acceptă, în medie, 50-100 de limbi – Wikipedia acceptă aproximativ 300 de limbi, un număr care crește în fiecare an. La o împărțire simplă, se poate constata că avem circa un angajat la fiecare patru milioane de cititori lunari ai Wikipedia.
 • Sprijinim proiectele comunitare pentru creșterea accesului la informații de încredere – Colaborăm cu voluntari Wikipedia din întreaga lume pentru a le susține ideile și pentru a-i ajuta să aducă mai multe cunoștințe gratuite în lume. În fiecare an, aproximativ 10% din bugetul nostru este dedicat în mod specific sprijinirii proiectelor comunitare care îmbogățesc, îmbunătățesc și dezvoltă cunoștințele de pe Wikipedia.
 • Apărăm și protejăm cunoștințele gratuite în întreaga lume – Politica și eforturile legale ale Wikimedia Foundation ne ajută să ne asigurăm că toată lumea are dreptul de a accesa, a distribui și a crea cunoștințe, apărând voluntarii noștri împotriva amenințării reprezentate de represalii și susținându-ne angajamentul față de exprimarea liberă și cunoștințele deschise. Promovăm licențele gratuite și software-ul open source și lucrăm pentru a ne asigura că legile privind drepturile de autor sunt elaborate și reformate, astfel încât oamenii să poată partaja și utiliza cunoștințele într-un sens mai larg. De asemenea, luptăm împotriva cenzurii și protejăm dreptul tuturor de a vorbi și de a învăța liber. Sprijinul pentru această activitate este vital pentru a oferi utilizatorilor de pretutindeni acces egal la proiectele Wikimedia.

Solicitările de strângere de fonduri ale Wikipedia par urgente, în ciuda rezervei semnificative a Wikimedia Foundation. De ce aveți nevoie de fonduri suplimentare?

Menținerea unor rezerve financiare sănătoase și deținerea unei politici privind capitalul circulant este considerată o bună practică pentru organizațiile de toate tipurile. Consiliul de administrație al Fundației Wikimedia a definit recent politica noastră privind capitalul circulant, care este destinată să ne susțină activitatea și să ofere sprijin afiliaților și voluntarilor în cazul unor cheltuieli neplanificate, urgențe sau deficite de venituri. De asemenea, ne permite să avem un flux de numerar suficient pentru a ne acoperi cheltuielile pe tot parcursul anului.

Remunerația personalului face parte din costurile dvs. de funcționare. Puteți explica cum se stabilește acest lucru?

În total, peste 400 de persoane lucrează în domeniile inginerie și produse în cadrul Wikimedia Foundation, întreținând infrastructura tehnologică pentru peste 16 de miliarde de vizualizări lunare de pagini. Comparativ cu majoritatea site-urilor importante, facem multe cu puțin. În plus, aproximativ 100 de angajați lucrează la sprijinirea comunității și sponsorizare; la stabilirea de parteneriate cu organizații globale pentru a spori disponibilitatea gratuită a cunoștințelor; și la activități juridice și de politică ce ajută la susținerea reformei drepturilor de autor, la prevenirea cenzurii și la menținerea exprimării libere și, de asemenea, pentru a ne asigura că politicile de confidențialitate și securitate din țările de pretutindeni protejează cititorii și editorii noștri.

Ştim că salariile variază de la o ţară la alta şi angajăm personal pe piețe foarte concurențiale. În același timp, suntem o organizație nonprofit. Ca atare, depunem eforturi pentru a fi echitabili, adaptându-ne la inflație și la inegalitatea veniturilor, oferind în același timp remunerații corecte tuturor.

Cum pot dona?

Există mai multe moduri în care poți dona către Wikimedia Foundation pentru a susține Wikipedia și cunoștințele gratuite. Cele mai frecvente modalități sunt prin utilizarea oricărui card de credit sau debit important (VISA, Mastercard, Discover sau American Express), prin PayPal, transfer bancar, Apple Pay, Google Pay și Venmo. Pentru alte modalități de a contribui, inclusiv prin intermediul unui cadou lunar automat, al unui cec sau al unui ordin de plată și al deducerii din salariu, vizitează pagina noastră Moduri de a oferi. Sunt acceptate multe monede.

Care este politica de confidențialitate privind donatorii dvs.?

Ne angajăm să protejăm drepturile la confidențialitate ale susținătorilor noștri și nu vom vinde, comercializa sau închiria niciodată informațiile tale cu caracter personal fără caracter public. Consultă Politica de confidențialitate pentru donatori pentru detalii complete.

Donațiile mele sunt deductibile fiscal?

Unele donații către Wikimedia Foundation pot beneficia de statutul de deductibilitate fiscală. Vizitează pagina noastră privind deductibilitatea fiscală pentru a afla mai multe.

Care este politica dvs. de rambursare?

Dacă, din orice motiv, dorești să ți se ramburseze donația, contactează-ne prin e-mail la donate@wikimedia.org[1] și include următoarele informații:

 • Numele complet al donatorului
 • Data donației – Toate cererile de rambursare trebuie făcute în termen de 90 de zile de la donație
 • Suma donată
 • Metodă de plată utilizată – Nu include numerele cardurilor de credit în e-mailul dvs.
 • Țara de origine
 • Motivul pentru rambursare

Toate rambursările vor fi prelucrate cât mai curând posibil, însă timpul de prelucrare poate varia în funcție de metoda de plată. Reține: Este posibil ca unele metode de plată să nu accepte rambursările sau să impună efectuarea rambursărilor prin metoda de plată (cardul) utilizată, solicitând informații suplimentare pentru prelucrarea rambursării.

De ce văd bannere de strângere de fonduri pe Wikipedia chiar dacă am donat deja recent?

Site-ul web nu are acces la istoricul donațiilor dvs. anterioare, așa că, din păcate, nu va recunoaște că ați oferit deja sprijinul dvs. Bannerele de donare sunt concepute pentru a fi afișate donatorilor care au activat modulele cookie în browserul lor și pentru a dispărea după ce acesta este afișat de câteva ori sau după o donație. Totuși, ascunderea acestora depinde de modulul cookie pe care îl introducem în browser. Ascunderea bannerelor nu va funcționa dacă ștergi memoria cache a browserului, modulele cookie sau schimbi browserele sau computerele.

Există mai multe opțiuni disponibile pentru a ascunde bannerele de strângere de fonduri în viitor:

 • Dacă faceți clic pe butonul „Already donated” [Am donat deja] „X” sau „Close” [Închidere] de pe un banner, acesta va fi ascuns timp de o săptămână. Reține că acest comportament nu se aplică primului banner pe care îl vezi, ci fiecărui banner ulterior.
 • Dacă revii la pagina „Mulțumesc”, modulul cookie din browser ar putea fi reintrodus. Dacă citești Wikipedia de pe mai multe dispozitive, accesează această pagină pe fiecare dispozitiv pentru a ascunde bannerele.
 • Poți crea un cont pe Wikipedia – în mod normal, bannerele nu sunt afișate utilizatorilor care se conectează la conturile Wikipedia. Mai multe informații despre crearea unui cont pot fi găsite aici.

De ce am primit un e-mail de strângere de fonduri, chiar dacă am donat deja recent?

Dacă ai primit un e-mail de strângere de fonduri chiar dacă ai donat recent, acest lucru se produce în general din unul dintre următoarele motive:

 • Ai mai multe adrese de e-mail în evidențele noastre;
 • Ai donat cu o zi înainte de trimiterea e-mailurilor noastre: scanarea pe care o utilizăm pentru a filtra donatorii recenți nu poate colecta donațiile făcute cu o zi înainte de trimiterea e-mailului;
 • Ai donat fie printr-o metodă care ajunge mai lent la sistemul nostru, cum ar fi un cec sau un transfer bancar, fie printr-o metodă pe care o primim în formă agregată (fără adresa dvs. de e-mail), cum ar fi PayPal Giving Fund, Amazon Smile sau Humble Bundle.

Dacă dorești să dezabonezi o adresă de e-mail, poți face clic pe linkul de dezabonare din partea de jos a e-mailului de strângere de fonduri sau poți trimite o solicitare de dezabonare la adresa donate@wikimedia.org.[1] În general, trimitem e-mailuri de strângere de fonduri în decurs de un an de la ultima ta donație. Trimitem un număr foarte mic de e-mailuri donatorilor, comparativ cu alte organizații nonprofit. Dacă donezi ca răspuns la un e-mail de strângere de fonduri, nu îți vom trimite din nou e-mailuri cu solicitări de donații până la aproximativ același moment din anul următor.

De ce nu există reclame pe Wikipedia?

Nu avem în vedere publicitatea ca sursă de venit. Nu credem că publicitatea își are locul într-un proiect dedicat cunoștințelor gratuite, fiabile și neutre. Introducerea intereselor comerciale ar putea periclita fiabilitatea Wikipedia ca sursă neutră de informații.

Nu suntem împotriva publicității online și nici împotriva altor organizații care găzduiesc reclame. Știm doar că reclamele nu sunt adecvate într-un proiect dedicat educației și cunoașterii – și, în special, într-unul care depune eforturi pentru echilibru și neutralitate.

Unde pot găsi mai multe informații financiare?

Raportul anual al Wikimedia Foundation acoperă anul fiscal anterior. Raportul transmite câteva dintre vocile sutelor de mii de oameni care fac posibilă mișcarea Wikimedia.

Planul anual al Wikimedia Foundation descrie bugetul nostru pentru anul fiscal curent. Conține un rezumat al obiectivelor noastre strategice, ca organizație, detalii financiare privind cheltuielile și veniturile, explicații detaliate și analiza riscurilor.

Ce este Wikimedia Endowment?

Wikimedia Endowment este un fond permanent de siguranță, pentru a genera venituri care să sprijine în mod continuu operațiunile și activitățile proiectelor Wikimedia. Este o organizație caritabilă 501(c)(3) cu sediul în Statele Unite. În perioadele de prosperitate, Wikimedia Endowment va servi drept rampă de lansare pentru creștere și inovare. În perioadele economice dificile, Endowment va contribui la finanțarea celor mai importante operațiuni care mențin proiectele Wikimedia în funcțiune. Pe baza conversațiilor cu donatorii, granturile asigurate de Endowment finanțează în prezent inovația tehnică, pentru ca proiectele Wikimedia să rămână relevante într-o perioadă de schimbare tehnologică rapidă. Puteți afla mai multe despre Wikimedia Endowment la wikimediaendowment.org.

Ce este Wikimedia Enterprise?

Wikimedia Enterprise este o societate cu răspundere limitată deținută integral, care oferă servicii pentru reutilizarea conținutului de la terți, prin API-uri (interfețe de programare a aplicațiilor). Oferă acces de mare volum și cu o fiabilitate ridicată la conținutul Wikimedia, conceput pentru nevoile organizațiilor comerciale, cum ar fi motoarele de căutare, asistenții vocali și start-up-urile din domeniul tehnologiei. Oferirea unor servicii optimizate pentru utilizatorii comerciali, plătite de respectivii utilizatori, oferă certitudinea că fondurile donate către Wikimedia Foundation contribuie direct la susținerea serviciilor pentru comunitatea noastră de voluntari și cititori. Poți afla mai multe despre Wikimedia Enterprise la enterprise.wikimedia.com.

Care este diferența dintre Wikimedia Foundation și organizatorii Wikimedia?

Wikimedia Foundation este o organizație nonprofit care susține Wikipedia, proiectele Wikimedia și misiunea Wikimedia de a oferi cunoștințe cu acces liber, la scară globală. Organizația găzduiește Wikipedia și proiectele Wikimedia, creează experiențe software pentru citirea, contribuția și partajarea de conținut Wikimedia, sprijină comunitățile de voluntari și partenerii care fac posibilă Wikimedia și promovează politici care permit dezvoltarea Wikimedia și a cunoștințelor cu acces liber. Ca atare, Wikimedia Foundation desfășoară campanii internaționale de strângere de fonduri pentru a răspunde nevoilor de cunoștințe la nivel global.

Organizatorii Wikimedia sunt organizații nonprofit independente, care sprijină și promovează Wikipedia și alte proiecte Wikimedia într-o anumită locație geografică. În timp ce Wikimedia Foundation și organizatorii Wikimedia colaborează în misiunea noastră comună de a pune la dispoziție cunoștințe cu acces liber, aceste entități nu reprezintă juridic Wikimedia Foundation, iar fiecare organizator funcționează independent, cu propriul personal, consiliu director și cu propria organigramă. Unii organizatori își desfășoară, de asemenea, propriile campanii de strângere de fonduri, iar acestea sunt adesea deductibile fiscal în țara lor.

Care sunt planurile de viitor ale Wikimedia? Încotro vă îndreptați?

La începutul anului 2017, Wikimedia Foundation a lansat o discuție globală pentru a defini viitorul mișcării Wikipedia și Wikimedia până în anul 2030. Noi o numim Wikimedia 2030. Pe parcursul procesului, ne-am pus întrebări, cum ar fi „Unde am dori să ajungă Wikipedia și mișcarea Wikimedia”? Ce oportunități și provocări ne așteaptă? Ce tendințe în tehnologie, educație, informații și acces ne vor modela viitorul?

Pe baza acestei discuții și a cercetărilor noastre, ne reunim în jurul unei direcții care ne va ajuta să creăm o mișcare mai sustenabilă, mai flexibilă și mai implicată, la care să poată adera oricine împărtășește viziunea noastră. Ne vom adapta la tendințele în continuă schimbare ale tehnologiei, pentru a ne asigura că satisfacem nevoile utilizatorilor noștri și vom continua să oferim informații fiabile, transparente și neutre. Vom invita noi voci să ni se alăture și ne vom asigura că oricine dorește să împărtășească cunoștințe pe site-urile Wikipedia și Wikimedia poate face acest lucru. Și vom susține politicile și valorile care au permis Wikipedia și site-urile sale asociate să prospere. Această direcție ne impune să fim îndrăzneți și să experimentăm în viitor, așa cum am făcut-o și în trecut, și rămâne înrădăcinată în misiunea noastră de a oferi cunoștințe gratuite pentru toți.

Pentru a citi mai multe despre Wikimedia 2030 și despre direcția noastră de viitor, vizitează 2030.wikimedia.org.

Cum pot participa la Wikimedia?

Îți mulțumim pentru interesul acordat! Există mai multe moduri în care poți contribui, după cum este prezentat mai jos.

 • Poți citi și utiliza Wikipedia ca sursă de informații de încredere în peste 300 de limbi.
 • Poți face o modificare pe Wikipedia – dacă dorești să remediezi o greșeală dintr-un articol sau să adaugi un citat la o sursă de încredere, te încurajăm să procedezi astfel! Acest ghid este util pentru a face prima editare.
 • Ești fotograf? Ia în considerare partajarea fotografiilor tale pe Wikimedia Commons, pentru ca oricine să le poată reutiliza. Aceste fotografii se află la baza multora dintre imaginile pe care le vezi în articolele Wikipedia. Află mai multe despre cum să încarci fotografiile aici.
 • Poți urmări Wikipedia și Wikimedia pe rețelele de socializare și poți împărtăși relatări importante pentru tine. Urmărește @Wikimedia pe Twitter, Facebook și Instagram și @Wikipedia pe Twitter, Facebook și Instagram.
 • Ești dezvoltator? Poți contribui cu coduri la site-urile Wikipedia și Wikimedia. Acest ghid pentru noii dezvoltatori este un loc util pentru a începe.

Cum pot contacta Wikimedia Foundation?

Dacă ai întrebări sau feedback, te rugăm să ne contactezi. Pentru întrebări despre donații, trimite un e-mail la donate@wikimedia.org.[1]

 1. 1.0 1.1 1.2 1.3 Din cauza volumului de solicitări pe care le primim, utilizăm Zendesk ca platformă de răspuns pentru donatori. Prin trimiterea unui e-mail la donate@wikimedia.org, înțelegi că informațiile tale vor fi prelucrate de către grupul Zendesk, în conformitate cu Condițiile Zendesk. Utilizatorii din următoarele țări trebuie să consulte Secțiunea A din Politica de confidențialitate Zendesk pentru mai multe informații despre practicile Zendesk specifice fiecărei țări: Australia, Brazilia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă și Singapore.