Gyakran ismételt kérdések

From Donate
Jump to navigation Jump to search

Gyakran ismételt kérdések

A jelen oldal bemutatja a Wikimedia Foundationnel kapcsolatban gyakran ismételt kérdéseket. A többi kérdéssel a Válaszok részben foglalkozunk. Ha egyik lehetőségnél sem találod a választ a kérdésedre, fordulj hozzánk bizalommal.

Mi az a Wikipedia?

A Wikipédia egy online tudástár. A Wikipédiát a világ minden tájáról származó önkéntes szerkesztők készítik. Ez egy 2001-ben létrehozott, együttműködésen alapuló szolgáltatás: bárki, bármikor szerkesztheti. A szerkesztők az együttműködés keretén belül gyakorlatilag bármilyen témáról írhatnak, az ősi történelemtől kezdve a tudományon át a művészetekig. A Wikipédia több száz nyelven érhető el, és több mint 59 millió cikket tartalmaz. A Wikipédia teljes egészében nonprofit, független, és a hozzád hasonló, hétköznapi emberek által fenntartott szolgáltatás. A szerkesztéshez nincs szükség jóváhagyásra vagy speciális képesítésre.

Hogyan őrzi meg a Wikipédia a megbízhatóságát és semlegességét?

A Wikipédia önkéntes szerkesztői megbízható publikációkra támaszkodnak, amelyek alátámasztják a Wikipédia tartalmát, így az olvasók a megadott források segítségével ellenőrizhetik a tényeket. Ahhoz, hogy a tartalom megjelenhessen a Wikipédián, semleges nézőpontból kell megírni, valamint megbízható forrásokkal kell alátámasztani. A szerkesztők a Wikipédián megjelentetett bejegyzéseket rendszeresen ellenőrzik olyan mechanizmusok segítségével, mint például a botok és felügyeleti eszközök. A Wikipédia ezen erőfeszítéseknek köszönhetően őrzi meg a megbízhatóságát és semlegességét. A Wikipédia nyitott modellen alapul, így tartalma folyamatosan fejlődik, növekszik és tökéletesedik. Ugyancsak követheted a változásokhoz vezető egyeztetéseket is. Sajnálatos módon azonban a vandalizmus olykor a Wikipédia cikkeit sem kíméli. A szerkesztők túlnyomó többsége azonban jóhiszeműen végzi tevékenységét. Az oldalon vandalizmus következtében megjelenő tartalmakat gyorsan, gyakran másodperceken belül eltávolítják.

Was ist die Wikimedia Foundation?

Mi az a Wikimedia Foundation? A Wikimedia Foundation a Wikipédia és a Wikimédia egyéb ingyenes, tudásmegosztó oldalainak működését támogató nonprofit szervezet, amelynek küldetése, hogy mindenki számára ingyenesen elérhetővé tegye a tudást. Ezt úgy érjük el, hogy gondoskodunk a Wikimédia webhelyeinek gyors, biztonságos működéséről és mindenki számára való elérhetőségéről, megvédjük a Wikipédiát és az önkéntes szerkesztőket a jogi fenyegetésektől, valamint új funkciókat és eszközöket biztosítunk, hogy megkönnyítsük a Wikimédia webhelyek olvasását, szerkesztését és az onnan származó tudás megosztását, továbbá támogatjuk a szerkesztői közösségeket, amelyek a Wikipédia és a Wikimédia oldalak tartalmát készítik. Segítjük továbbá az új ismeretek online felületen való megjelentetését, csökkentjük a hozzáférést akadályozó tényezők számát, és mindenki számára megkönnyítjük a tudás megosztását.

A Wikimedia Foundation az Egyesült Államok Szövetségi Törvénykönyvének 501(c)(3) szakaszában meghatározottak szerinti adómentes nonprofit szervezet, amelynek székhelye a kaliforniai San Francisco-ban (USA) található.

Milyen egyéb Wikimédia ingyenes tudásprojekteket támogatsz?

A Wikipedia mellett, a Wikimedia Foundation számos más ingyenes tudásprojektet támogat, többek között:

 • Wikimedia Commons – szabadon felhasználható képek, videók és médiafájlok gyűjteménye.
 • Wiktionary – ingyenes, többnyelvű szótár.
 • Wikiquote – híres emberektől és kreatív szellemi alkotásokból származó idézetek gyűjteménye.
 • Wikibooks – könyvek gyűjteménye, amelyekhez magyarázó szövegek, útmutatók, tankönyvek stb. tartoznak.
 • Wikisource – elsődleges forrásanyagok, valamint elsődleges forrásszövegek fordításainak gyűjteménye.
 • Wikispecies – fajok összesítését tartalmazó könyvtár, amely az állatvilágról, növényvilágról, gombákról, baktériumokról, mikroorganizmusokról, egysejtűekről és egyéb életformákról nyújt tájékoztatást.
 • Wikinews – együttműködésen alapuló hírforrás, ahol bárki megjelentetheti beszámolóját a világ bármely pontján történt eseményekről.
 • Wikiversity – tanulási ismeretforrásokra, tanulási projektekre és kutatásra szakosodott oktatási tárhely, amely felhasználható az oktatás minden szintjén.
 • Wikidata – együttműködésen alapuló, többnyelvű, strukturált adatbázis, amely a Wikimedia projektekben felhasznált információk forrásául szolgál.
 • Wikivoyage – a világ számos látnivalóját ismertető útikalauz.
 • MediaWiki – az összes Wikimédia webhely mögött álló, nyílt forráskódú szoftver.

Fennáll-e valamilyen kapcsolat a WikiLeaks és a Wikipédia vagy a Wikimedia Foundation között?

A Wikipédia és a Wikimedia Foundation nem áll kapcsolatban a WikiLeaks felülettel. Bár mindkettő nevében előfordul a „wiki” előtag, mindig is teljesen különálló és független projektekként működtek.

Hogyan finanszírozzák a Wikimedia Foundation működését?

A Wikimedia Foundationt elsősorban a világ bármely pontján élő emberek millióinak egyszeri vagy havi rendszeres adományai finanszírozzák. Egy átlagos összegű adomány nagysága körülbelül 15 USD, a havi rendszeres adományok átlagos összege körülbelül 4 USD. Hálásak vagyunk azért, hogy ennyien találnak értéket a Wikipédiában, és szeretnék biztosítani annak jövőjét. Adományokat intézményi támogatások és ajándékok formájában is kapunk (további információkért, kérjük tekintsd meg kedvezményezetti oldalunkat). A bevétel egy kis része a Wikimedia Enterprise által üzemeltetett szolgáltatásokból is származik (további információk).

A Wikimedia Foundation az Egyesült Államok Szövetségi Törvénykönyve 501(c)(3) szakasza szerinti adómentességi státusszal rendelkezik az Egyesült Államokban. A más országokból származó adományok ugyancsak levonhatóak lehetnek az adományozó adójából (további részletekért lásd az adólevonások című szakaszt). Tekintsd meg a Hogyan nyújtsunk támogatást című részt az adományok hitel- vagy bankkártyán, PayPalon, Amazonon és számos más módon történő befizetésének részleteiért. Ha bármilyen kérdésed van, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a donate@wikimedia.org[1] címen.

Miért adományozzak, és hová kerül a pénzem?

Az elmúlt 20 évben a Wikipedia megbízható információforrássá vált, amit emberek milliói használnak nap mint nap. A másodpercenként több mint 6700 megtekintésnek, illetve a percenként több mint 345 szerkesztésnek köszönhetően a Wikipédia a világ 10 legjobb weboldalának egyike, és az egyetlen nagyobb weboldal, amelyet egy nonprofit szervezet, a Wikimedia Foundation működtet.

A többi legjobb webhelytől eltérően a Wikipédia működését nem reklámokból finanszírozzák, továbbá a szolgáltatás nem kíván profitra szert tenni a felhasználók adatainak értékesítéséből. Ehelyett, a Wikipédiát az olvasók támogatják – azok az emberek, akik értéket találnak a Wikipédiában, és továbbra is szeretnék támogatni annak sikeres működését. Az egyszeri adományok átlagos összege körülbelül 15 USD, a havi rendszeres adományok átlagos összege körülbelül 4 USD. Ez a pénzügyi modell lehetővé teszi a Wikipédia számára, hogy semleges, megbízható és a kereskedelmi érdekektől független maradjon.

Íme, néhány mód arra, miként használjuk fel az adományokat a Wikipédia és a szabad tudás elérhetőségének fenntartásához:

 • Kiváló műszaki infrastruktúra biztosítása egy globális webhely számára - A Wikipédia olvasói igényeinek kielégítésére egy olyan nemzetközi technológiai infrastruktúrát működtetünk, amely egyenértékű a világ legnagyobb kereskedelmi webhelyei által használt infrastruktúrával. Ez magában foglalja a tárhelyköltségeket, amit szervereink üzemeltetésért fizetünk, valamint a jelentős, folyamatos mérnöki munkát, hogy a Wikipédia megbízható, biztonságos, gyorsan betölthető maradjon, és védje a személyes adatokat.
 • Annak biztosítása, hogy a Wikipédia elérhető legyen minden eszközön és minden nyelven - Az adományok lehetővé teszik számunkra, hogy mérnöki erőforrásokat biztosítsunk annak érdekében, hogy a Wikipédiát a kívánt nyelven, az általad előnyben részesített eszközön érhesd el, függetlenül attól, hogy éppen a világ mely pontján tartózkodsz – akár betárcsázós modemet, vagy vadonatúj okostelefont is használhatsz. A legtöbb nagyobb webhely átlagosan 50-100 nyelvet támogat – a Wikipedia körülbelül 300 nyelvet támogat, amelyek száma minden évben növekszik. Ezt a számot lebontva minden négymillió Wikipédia olvasóra jut egy alkalmazottunk.
 • Közösségi projektek támogatása a megbízható információkhoz való hozzáférés fokozása érdekében - Világszerte együttműködünk a Wikipédia önkénteseivel, hogy támogassuk az ötleteiket, és segítsük őket abban, hogy még több ingyenes tudást oszthassanak meg a világgal. Költségvetésünk körülbelül 10%-a minden évben kifejezetten a Wikipédián található ismeretek kiterjesztését, bővítését és fejlesztését célzó közösségi projektek támogatására irányul.
 • A szabad tudás védelme és támogatása világszerte - A Wikimedia Foundation irányelvei és jogi erőfeszítései segítséget nyújtanak ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen, megoszthassa és bemutathassa tudását, miközben védelmet nyújt önkénteseinknek a megtorlással való fenyegetésekkel szemben, valamint megőrzi a szabad véleménynyilvánítás és a nyitott tudás iránti elkötelezettségünket. Támogatjuk az ingyenes licenceket és a nyílt forráskódú szoftvereket, és igyekszünk biztosítani, hogy a szerzői jogi jogszabályokat úgy alakítsák ki és alakítsák át, hogy az emberek szélesebb körben oszthassák meg és használhassák fel a tudást. Emellett, küzdünk a cenzúra ellen, és megvédjük mindenki jogát a szólás és a tanulás szabadságához. Az ehhez a munkához nyújtott támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a felhasználók mindenhol egyenlő hozzáférést kapjanak a Wikimédia projektekhez.

A Wikimedia Foundation jelentős tartaléka ellenére, a Wikipédia adománygyűjtő kérései sürgetőnek tűnnek. Miért van szükség további finanszírozásra?

Az egészséges pénzügyi tartalékok fenntartása és a működőtőkére vonatkozó irányvonal meghatározása minden típusú szervezet esetében bevált gyakorlatnak számít. A Wikimédia Alapítvány Igazgatótanácsa nemrég meghatározta működőtőke-szabályzatunkat, amelynek célja, hogy biztosítsa munkánk fenntarthatóságát, és támogatást nyújtson a társvállalatok és önkéntesek számára a nem tervezett költségek, vészhelyzet vagy bevételhiány esetén. Ez lehetővé teszi számunkra továbbá azt is, hogy cash flow áramlásunk elegendő legyen költségeink fedezésére az év során.

A személyzetnek fizetett díjazás az üzemeltetési költségek részét képezi. El tudnád magyarázni, hogyan határozzátok meg ezt?

A Wikimedia Foundationnél összesen több mint 400 ember dolgozik a mérnöki és a termékekkel kapcsolatos területen, akik a havonta több mint 16 milliárd megtekintést kezelő technológiai infrastruktúrát felügyelik. A legtöbb nagy weboldalhoz képest mi kevésből is nagy dolgokat hozunk létre. Ezenkívül körülbelül 100 munkatárs dolgozik a közösségi támogatás és adományozás területén; továbbá partnerségi együttműködést folytatunk globális szervezetekkel a tudás még szabadabb elérhetősége érdekében; valamint jogi és szakpolitikai munkát is végzünk, amely támogatja a szerzői jogi reformot, akadályozza a cenzúrát, és támogatja a szabad véleményformálást, valamint gondoskodik arról, hogy az adatvédelmi és biztonsági irányelvek a világ bármely pontján védjék olvasóinkat és szerkesztőinket.

Tudjuk, hogy a fizetések szintje a világ minden táján eltérő, mi pedig intenzív versenyhelyzettel jellemezhető piacokon alkalmazzuk munkatársainkat. Ugyanakkor nonprofit szervezetként működünk. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy tisztességesen járjunk el, alkalmazkodjunk az inflációhoz és a jövedelmi egyenlőtlenségekhez, miközben méltányos kompenzációt biztosítunk mindenkinek.

Hogyan adományozhatok?

Számos módon adományozhatsz a Wikimedia Foundation részére, hogy támogasd a Wikipédiát és az ingyenes tudást. A leggyakoribb mód az, ha a legnépszerűbb hitel- vagy betéti kártyákkal (VISA, Mastercard, Discover vagy American Express), illetve PayPal, banki átutalás vagy, Google Pay, Apple Pay az Venmo útján teljesíted a fizetést. A hozzájárulás egyéb módjaival kapcsolatban, beleértve az automatikus havi ajándékozást, csekket vagy pénzutalványt, valamint a bérszámfejtés alapú levonást, kérjük, látogass el az Adományozási módok oldalra. Számos pénznemet elfogadunk.

Mit tartalmaz az adományozói adatvédelmi szabályzat?

Elkötelezzük magunkat a támogatóink adatvédelmi jogainak tiszteletben tartása mellett, és soha nem értékesítjük, nem kereskedünk, illetve nem adjuk bérbe a rád vonatkozó, nem nyilvános személyes adatokat. Kérjük, a részletekért tekintsd meg az Adományozói adatvédelmi szabályzatot.

Levonható-e az adóból az adományom összege?

A Wikimedia Foundation részére biztosított adományok bizonyos esetekben adólevonásra jogosíthatnak fel. További információkért látogass el az adólevonások című oldalunkra.

Milyen visszatérítési szabályzatot alkalmaztok?

Ha bármilyen ok miatt szeretnéd visszatéríttetni az adományod összegét, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben a donate@wikimedia.org[1] címen, és add meg az alábbi adatokat:

 • Az adományozó teljes neve
 • Az adományozás dátuma – Minden visszatérítési kérelmet az adományozástól számított 90 napon belül be kell nyújtani.
 • Adományozott összeg
 • Az alkalmazott fizetési mód – Ne tüntesd fel a hitelkártyaszámot az e-mailben!
 • Származási ország
 • A visszatérítés oka

Minden visszatérítési kérelmet a lehető leggyorsabban feldolgozunk, de az átfutási idő a fizetési módtól függően változhat. Kérjük, vedd figyelembe: Egyes fizetési módok nem támogatják a visszatérítést, illetve ha a visszatérítést az alkalmazott fizetési módnak (kártya) megfelelően kell teljesíteni, az további információkat igényelhet a visszatérítés feldolgozásához.


Miért látok még mindig adománygyűjtő szalagcímeket a Wikipédián, annak ellenére, hogy a közelmúltban már adományoztam?

A weboldal nem fér hozzá a korábbi adományokra vonatkozó adatokhoz, így sajnos nem fogja felismerni, hogy korábban már nyújtottál támogatást. Az adományozási szalagcímeket úgy terveztük, hogy azok az olyan adományozók számára jelenjenek meg, akik engedélyezték a sütiket a böngészőjükben, és a szalagcím néhányszori megjelenése után, vagy az adományozást követően rejtve maradjanak. Az elrejtés azonban egy olyan sütitől függ, amit beillesztünk a böngészőbe. A szalagcím elrejtése nem fog működni, ha törlöd a böngésző gyorsítótárát, törlöd a sütiket vagy böngészőt, illetve számítógépet váltasz.

A jövőben számos lehetőség áll rendelkezésedre az adománygyűjtő szalagcímek elrejtésére:

 • Ha rákattintasz a „Már adományoztam”, „X” vagy „Bezárás” gombra egy szalagcímen, az egy hétre biztosítja az elrejtést. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy a fentiek nem vonatkoznak az első alkalommal megjelenő szalagcímre, hanem csak minden azt követő szalagcímre.
 • Ha visszatérsz a „Köszönjük!” oldalra, ez lehetőséget biztosít süti számára az ismételt beillesztésre. Ha a Wikipédiát többféle eszközön is olvasod, a szalagcímek letiltása érdekében kérjük, látogass el erre az oldalra mindegyik eszközzel.
 • A Wikipédián ugyancsak létrehozhatod a saját fiókod – a szalagcímek általában nem jelennek meg az olyan felhasználók számára, akik bejelentkeznek Wikipedia fiókjukba. A fiók létrehozásával kapcsolatos további információkat itt találhatod meg.

Miért kaptam adománygyűjtő e-mailt annak ellenére, hogy a közelmúltban már adományoztam?

Ha adománygyűjtő e-mailt kaptál annak ellenére, hogy nemrégiben adományoztál, ez általában az alábbi okok egyikéből történik:

 • A nyilvántartásunkban egynél több hozzád kapcsolódó e-mail cím szerepel;
 • Az e-mail elküldését megelőző napon adományoztál: a nemrégiben adományozott személyek szűrésére használt ellenőrző eljárás nem képes az e-mail elküldését megelőző napon történt adományok kiszűrésére;
 • Olyan módszerrel adományoztál, amely lassabban továbbítja az adomány összegét rendszerünkhöz, mint például a csekk vagy banki átutalás, illetve olyan módszerrel, amely összesített módon juttatja el hozzánk az adomány összegét (az e-mail címed feltüntetése nélkül), például a PayPal Giving Fund, Amazon Smile vagy a Humble Bundle.

Ha szeretnéd törölni valamelyik e-mail címed, kattints az adománygyűjtő e-mail alján található leiratkozási hivatkozásra, vagy küldj leiratkozási kérelmet a donate@wikimedia.org.[1] Általában egy évvel a legutóbbi adományod után küldünk újabb adománygyűjtő e-mailt. Más nonprofit szervezetekhez képest mi rendkívül kevés e-mailt küldünk az adományozóknak. Ha az adománygyűjtő e-mailre adott válaszként adományozol, nem küldünk újabb adománykérő e-maileket a következő év nagyjából azonos időpontjáig.

Miért nincsenek hirdetések a Wikipédián?

A hirdetéseket nem tekintjük bevételi forrásnak. Nem hisszük, hogy a hirdetés egy olyan projekt része lehet, amely a szabad, megbízható és semleges tudásra összpontosít. A kereskedelmi érdekek bevonása veszélyeztetheti a Wikipédia, mint semleges ismeretforrás, megbízhatóságát.

Nem ellenezzük az online hirdetéseket, és nem ítéljük el azokat a szervezeteket, amelyek hirdetésekhez folyamodnak. Viszont tudjuk, hogy a hirdetések nem keltenek jó benyomást egy oktatásra és tudásra összpontosító projektben – különösen olyan projekt esetében, amely az egyensúlyra és semlegességre is törekszik.

Hol találhatok további pénzügyi információkat?

A Wikimedia Foundation által készített Éves jelentés az előző pénzügyi évre vonatkozik. A beszámolóban szerepel néhány vélemény a több százezer ember véleménye közül, akik lehetővé teszik a Wikimédia-mozgalom fennmaradását.

A Wikimedia Foundation által összeállított Éves terv ismerteti az aktuális pénzügyi évre vonatkozó költségvetésünket. Összefoglalja a szervezetként kitűzött stratégiai céljainkat, a kiadásokra és a bevételre vonatkozó pénzügyi adatokat, valamint részletes magyarázatokat és kockázatelemzést is tartalmaz.

Mi az a Wikimedia Endowment?

A Wikimedia Endowment állandó biztonsági alapként szolgál, melynek célja, hogy bevételt szerezzen a Wikimédia projektek folyamatos működésének és tevékenységeinek támogatásához. Ez egy a 501(c)(3) alapján bejegyzett jótékonysági szervezet, amelynek székhelye az Egyesült Államokban található. Jóléti időszakokban a Wikimedia Endowment a növekedés és az innováció ugródeszkája lesz. Nehéz gazdasági időkben az Endowment segítséget nyújt a Wikimédia projektek működését biztosító kritikus fontosságú műveletek finanszírozásában. Az adományozókkal folytatott beszélgetések alapján az Endowment pályázatai jelenleg a műszaki innovációt támogatják, hogy a Wikimédia projektek gyors technológiai változások idején is relevánsak maradjanak. A Wikimedia Endowment alapról a wikimediaendowment.org weboldalon tudhatsz meg többet.

Mi az a Wikimedia Enterprise?

A Wikimedia Enterprise egy a Wikimedia Foundation által 100%-ban tulajdonolt korlátolt felelősségű társaság, amely az API-kon (alkalmazásprogramozási interfészeken) keresztül nyújt szolgáltatásokat harmadik fél számára a tartalmak újrafelhasználásához. Nagy mennyiségű, nagy megbízhatóságú hozzáférést biztosít a Wikimédia-tartalmakhoz, amelyeket például keresőmotorokkal, hangasszisztensekkel és technológiai startupokkal foglalkozó kereskedelmi szervezetek igényeihez terveztek. Az, hogy a kereskedelmi felhasználók számára optimalizált szolgáltatásokért ezek a felhasználók fizetnek, biztosítja, hogy a Wikimedia Foundationnak adományozott pénzt közvetlenül az önkéntes közösségünk és olvasóink számára nyújtott szolgáltatások támogatására fordíthatjuk. A Wikimedia Enterprise-ról az enterprise.wikimedia.org webhelyen tudhatsz meg többet.

Mi a különbség a Wikimedia Foundation és a Wikimédia szervezetek között?

A Wikimedia Foundation az a nonprofit szervezet, amely támogatja a Wikipédiát, a Wikimédia-projekteket és a Wikimédia szabad tudással kapcsolatos küldetését globális szinten. A szervezet otthont ad a Wikipédiának és a Wikimédia-projekteknek, szoftveres környezetet hoz létre a Wikimédia-tartalmak olvasásához és megosztásához, a létrehozásukban való közreműködéshez, támogatja az önkéntes közösségeket és partnereket, akik biztosítják a Wikimédia működését, valamint olyan szabályozásért száll síkra, amely lehetővé teszi a Wikimédia és a szabad tudás virágzását. Ennek megfelelően a Foundation nemzetközi adománygyűjtő kampányokat folytat a tudás iránti igény globális kielégítése érdekében.

A Wikimédia-szervezetek olyan független, nonprofit szervezetek, amelyek támogatják és népszerűsítik a Wikipédiát és más Wikimédia-projekteket egy adott földrajzi területen. Bár a Wikimedia Foundation és a Wikimédia-szervezetek együttműködnek közös, szabad tudással kapcsolatos küldetésünkben, jogilag nem képviselik a Wikimedia Foundationt, és minden egyes szervezet önállóan működik saját munkatársakkal, vezetőséggel és szervezeti felépítéssel. Egyes szervezetek saját adománygyűjtő kampányokat folytatnak, és ezek gyakran adókedvezményre is lehetőséget kínálnak az országukban.

Milyen tervek vannak a Wikimédia jövőjére nézve? Merre tart?

2017 elején, a Wikimedia Foundation globális egyeztetést indított a Wikipédia és a Wikimédia-mozgalom jövőjének 2030-as évig bezárólag való meghatározása érdekében. Ezt nevezzük Wikimedia 2030 programnak. A folyamat során olyan kérdéseket tettünk fel magunknak, mint például: merre haladjon tovább a Wikipédia és a Wikimédia-mozgalom? Milyen lehetőségek és kihívások állnak előttünk? Milyen technológiai, oktatási, információs és hozzáférési trendek alakítják a jövőnket?

Az egyeztetés és a kutatásaink alapján egy olyan irányt határoztunk meg, amely segít számunkra a fenntarthatóbb, rugalmasabb és elkötelezettebb mozgalom felépítésében, amelyhez bárki csatlakozhat, aki egyetért a jövőképünkkel. Alkalmazkodni fogunk a technológiai változások trendjeihez, hogy biztosan megfeleljünk a felhasználók igényeinek, és továbbra is megbízható, átlátható és pártatlan információkat nyújtsunk. Új hangokat fogunk keresni, hogy csatlakozzanak hozzánk, és biztosítjuk, hogy mindenki, aki meg akarja osztani a tudását a Wikipédia és a Wikimédia oldalain, ezt meg tudja tenni. Továbbá támogatni fogjuk azokat az irányelveket és értékeket, amelyek lehetővé tették a Wikipédia és testvéroldalai fejlődését. Ez a kiválasztott irány igényli, hogy legyünk merészek és kísérletezők a jövőben is, akárcsak korábban; és ez továbbra is azon az elhatározásunkon alapul, hogy mindenki számára szabadon elérhető tudást biztosítsunk.

Ha többet szeretnél megtudni a Wikimedia 2030-ról és a jövő irányáról, látogass el a 2030.wikimedia.org oldalra.

Hogyan vehetek részt a Wikimédiában?

Köszönjük az érdeklődésedet! Többféle módon járulhatsz hozzá az alábbiak szerint.

 • A Wikipédiát több mint 300 nyelven olvashatod és használhatod fel megbízható információk forrásaként.
 • Szerkesztheted is a Wikipédiát – ha javítani szeretnél valamilyen hibát egy adott cikken belül, vagy hivatkozást szeretnél hozzáadni egy megbízható forráshoz, kérjük tedd meg! Ez az útmutató hasznos lehet az első szerkesztési feladat megkezdése előtt.
 • Fotósként dolgozol? Gondold át, hogy szeretnéd-e bárki számára elérhetővé tenni a fényképeidet, hogy azokat újra felhasználhassa a Wikimedia Commons oldalán, amely számos, a Wikipédia cikkekben látott képet támogat. Tudj meg többet arról itt, hogyan töltheted fel a fényképeket.
 • A közösségi médiában követheted a Wikipédiát és a Wikimédiát, és megoszthatod a számodra fontos történeteket. Nézd meg a @Wikimediát a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon, valamint a @Wikipediát a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon.
 • Fejlesztőként dolgozol? Hozzájárulhatsz a Wikipédia és a Wikimédia kódjaihoz. Ez az új fejlesztőknek szóló útmutató hasznos eszköz a kezdéshez.

Hogyan léphetek kapcsolatba a Wikimedia Foundationnel?

Kérjük, keress meg minket, amennyiben bármilyen kérdésed vagy visszajelzésed van! Az adományozással kapcsolatos kérdéseidet küldd el e-mailben a donate@wikimedia.org.[1] címre.

 1. 1.0 1.1 1.2 1.3 A megkeresések nagy száma miatt, a Zendesk felületet használjuk adományozói válaszadási platformként. Ha e-mailt küldesz a donate@wikimedia.org e-mail címre, azzal tudomásul veszed, hogy adataidat a Zendesk Group fogja kezelni a Zendesk használati feltételek szerint. A Zendesk országspecifikus gyakorlataival kapcsolatos további információkért, olvasd el a Zendesk adatvédelmi szabályzatának A. szakaszát: Ausztrália, Brazília, Kanada, Japán, Új-Zéland és Szingapúr.